930×122 CAPRA 5

alimente

7 ALIMENTE ȘI BĂUTURI RECOMANDATE PENTRU MICUL DEJUN

Nutriţioniștii recomandă ca prima masă a dimineţii să conţină proteine, fructe, cereale integrale şi legume. Porţiile trebuie să ţină cont de vârstă, activitate şi dieta generală. În mod normal, alimentele de la o masă e bine să conţină 25% proteine, 25% carbohidraţi și 50% fructe sau legume.

Citiți și: Vouchere pentru alimente 2025-2027: Cât primesc românii și când intră banii

1.Ouăle. Deşi un ou conţine aproximativ 200 de miligrame de colesterol, acesta nu este dăunător, problemele de sănătate apărând din cauza grăsimilor saturate. Un ou conţine 70 de calorii şi 6 grame de proteine. Partea cea mai nutritivă a unui ou este gălbenuşul, aici regăsindu-se cele mai multe minerale şi vitamine, printre care şi luteina.

2.Pâinea sau cerealele integrale. Aceste alimente conţin fibre, care sunt foarte importante pentru sănătate, ele reglând colesterolul şi tensiunea arterială. Fibrele conferă în plus senzaţia de saţietate şi asigură energia necesară unei zile. Cerealele alese trebuie să conţină cel puţin 5 grame de fibre. Dacă vrem să slăbim, trebuie să evităm cerealele care au zahăr adăugat. De asemenea, laptele nu ar trebui să conţină mai mult de 1% grăsime.

Citiți și: Veste mare! Banii intră joi pe carduri!

3.Fructele trebuie alese după preferinţe, orice tip de fructe fiind sănătos şi recomandat la micul dejun. Bananele sunt foarte bune. Când asociem mai multe fructe la o masă, e indicat să ţinem cont de proprietăţile lor. De exemplu, citricele sunt bogate în vitamina C, iar fructele de pădure, în antioxidanţi.

4.Iaurtul. Un iaurt are la fel de multe proteine ca o bucată de carne, iar cel mai bogat în proteine este iaurtul grecesc. În caz că vrem să slăbim sau dacă suferim de diabet, putem alege un iaurt degresat. Oricum, este bine să alegem unul simplu, fără fructe, pentru că acestea conţin de obicei mult zahăr.

5.Shake-ul de fructe. Este porţia ideală pentru a fi luată la pachet. Conţine iaurt şi un amestec de fructe sau legume. Pentru cină, de pildă, putem înlocui fructele cu legume, cum ar fi spanacul sau kale.

6.Sucul de fructe. Un pahar cu suc natural la micul dejun este foarte indicat, dar trebuie să alegem un suc 100% natural, fără zahăr adăugat. Dacă stoarcem singuri fructele, putem înlocui cu suc porţia zilnică recomandată de fructe.

7.Cafeaua este o alegere sănătoasă pentru cei care vor să consume acest energizant. Totul este să nu depăşim doza zilnică de 4 ceşti.

Pentru cei care preferă să mănânce batoane proteice, nutriţioniştii recomandă înlocuirea acestora cu variante mai ieftine şi mai sănătoase: un bol cu lapte şi cereale sau fructe. (Sursă şi foto: www.doctorulzilei.ro)

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90