EcoMoto 930×122

filarmonica pitesti

PREMIERĂ LA FILARMONICA PITEȘTI!

Stagiunea a VII-a se va redeschide în forţă, cu un program extraordinar! Filarmonica Piteşti vă propune pentru joi, 16 ianuarie, de la ora 19, la Casa Sindicatelor, un concert simfonic cu totul special, avându-l în prim-plan pe pianistul şi compozitorul german de origine rusă André Parfenov.

Citiți și: Un artist renumit revine la Pitești!

În prima parte vor fi intrepretate, în primă audiţie în România, într-un crescendo instrumental, creaţii ale compozitorului Parfenov – ,,Răspuns lui Beethoven’’ pentru pian solo, ,,Omagiu lui Sergei Prokofiev” pentru vioară şi pian şi ,,Mărire şi decădere” (la aceste din urmă două lucrări va fi alături de violonista Iuliana Münch), Uvertura ,,Zarzuella’’ pentru orchestră și Suita din Baletul ,,Verlorene Kinder” pentru orchestră (cu o surpriză, premieră la Filarmonica Piteşti – artiştilor instrumentişti li se va alătura pe scenă balerinul Jorge Arturo Martinez, care va face coregrafie live). În partea a doua, program G. Gershwin: ,,Rhapsody in Blue’’ (solist  A. Parfenov) şi ,,An American in Paris’’. Orchestra simfonică a instituţiei şi cei doi solişti se vor afla sub bagheta prim-dirijorului Tiberiu Oprea.

Pianistul german de origine rusă André Parfenov a absolvit Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova. Apoi şi-a continuat studiile universitare la „Folkwang-Hochschule” din Essen, la clasa profesorului Boris Bloch, acolo unde a terminat în 1997 cu magna cum laude. În 1998 a urmat cursurile de perfecţionare ale aceeaşi universităţi din Essen şi a câştigat diploma la unul dintre cele mai importante concursuri pianistice din Germania, Wartburgklavierwettbewerb. După finalizarea studiilor, André Parfenov a fost angajat ca solist al teatrului din Krefeld Moenchengladbach. La teatrul din Krefeld, Parfenov este un factotum: solist, conducător muzical, aranjor şi coordonator de proiecte. A concertat în Germania, Rusia, Franţa şi Italia şi a înregistrat pentru radio şi televiziune. Publicul piteştean l-a întâlnit pentru prima dată în concertul din 20 mai 2010.

Citiți și: Schimbare majoră în Ștrand! Investiție de aproape 1 milion €

Iuliana Münch, născută în Târgovişte, în prezent violonistă a Neue Philharmonie Westfalen din landul Renania de Nord-Westfalia, a studiat la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, după care, în Germania, ,,Hochschule für Musik” din Köln, cu maestrul  Charles-Andre Linale. Din 2009 este  partenera de muzică de cameră în ,,Parfenov Duo” a lui André Parfenov, cu care concertează în întreaga Germanie şi Europă, cântând toate lucrările scrise de compozitorul Parfenov în primă audiţie.

Balerinul (totodată este şi baritone) Jorge Arturo Martinez este din Mexic. A studiat la Şcoala Naţională de Muzică din Ciudad de Mexico şi a performat, până în 2008, la Teatrul Naţional Liric din Havana-Cuba. În Germania a studiat în Hamburg şi este solistul ansamblului de balet al Teatrului Krefeld Mönchengladbach, coleg cu maestrul Parfenov. Se va afla pentru prima oară pe o scenă din România.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3