New Profesional Consult 930 x 122

filarmonica pitesti

REGAL MUZICAL ÎN PITEȘTI: PIAN LA PATRU MÂINI

Filarmonica Piteşti vă invită miercuri, 25 noiembrie, la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la concertul cameral „Invitaţie la vals” („Pian la patru mâini”), susţinut de pianiştii Roxana Gheorghiu şi Valentin Gheorghiu.

Citiți și: Un artist renumit revine la Pitești!

În program: Fr. SchubertVals în La bemol major pentru pian la patru mâini, op.9, Rondo în Re major, D.608 şi Marş caracteristic nr. 1, în Do major, op. 121, ChopinVals, op. 34, nr. 2, în la minor, Antonín DvořákDouă dansuri slave, op. 72, Serghei RahmaninovRomanță în La major, Aram HaciaturianVals în La major pentru pian la patru mâini, Johannes BrahmsDouă dansuri ungare (re minor, Fa major) şi Iosif Ivanovici – valsul Valurile Dunării, aranjament pentru pian la patru mâini de Valentin Gheorghiu.

Născut pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu a început studiul pianului la 5 ani, iar 4 ani mai târziu a primit o bursă de studiu la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, fiind recomandat de George Enescu. La 15 ani a debutat la Ateneul Român, acompaniat de Orchestra Filarmonicii din Capitală. Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, în afara concertelor şi recitalurilor de pe toate scenele ţării, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee în Anglia, Franţa, Spania, Germania, fosta Uniune Sovietică, Austria, SUA, Israel, Japonia etc.

Citiți și: Schimbare majoră în Ștrand! Investiție de aproape 1 milion €

Prestigiul repurtat şi profesionalismul său desăvârşit au contribuit ca marele pianist să fie membru al juriilor de specialitate din ţară şi din străinătate. În 1958, la prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, împreună cu fratele lui, violonistul Ştefan Gheorghiu, a obţinut premiul I pentru interpretarea Sonatei pentru vioară şi pian de George Enescu. Pianist şi compozitor de talie internaţională, prezent în viaţa muzicală de peste 70 de ani, Valentin Gheorghiu are înregistrări discografice, la radio și la televiziune.

Roxana Gheorghiu a studiat pianul de la vârsta de 4 ani, urmând cursurile Liceului de Mu­zică şi Arte Plastice din Iaşi, ale Liceului de Muzică Nr. 1 şi ale Conservatorului „Ciprian Porum­bes­cu” din Bucureşti. Cadru uni­ver­sitar, a susținut concerte şi recitaluri solo sau în diverse formule pe scenele filar­monicilor din ţară şi din străină­tate. A format împreună cu Va­lentin Gheorghiu un duo de mare succes (la două piane sau patru mâini), concertând pe sce­nele din ţară şi din afara ei.

Soţii Gheorghiu au mai fost prezenţi în stagiunile trecute la Filarmonica Piteşti, maestrul Valentin Gheorghiu fiind sărbătorit aici în 2013, la împlinirea a 85 de ani. (Sursă foto: Filarmonica Pitești)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90