930×122 CAPRA 5

benzina

Când se va ieftini benzina la 7,5 lei pe litru

În prezent, carburanții standard se comercializează în România cu preţuri cuprinse între 7.85 lei/l și 8.28 lei/l.

Citiți și: Un mare lanț de supermarketuri, amendat cu 2 milioane de euro din cauza prețului la ulei

Aceste majorări se mențin chiar dacă de o săptămână barilul de petrol se tot ieftinește, iar isteria de la pompă pare să fi trecut.

Reamintim că, după panica creată miercurea trecută în toate benzinăriile din țară, când șoferii au stat la cozi imense pentru a alimenta, carburanții s-au scumpit peste noapte, cu aproximativ 50 de bani pe litru.

Citiți și: Benzinarii se pregătesc de 10 lei/L combustibil

Deși autoritățile au asigurat populația că scumpirea va fi doar de câţiva bani, prețurile la pompă nu au mai coborât.

Potrivit analiștilor, o ieftinire la pompă ar urma să se vadă în următoarea perioadă, deoarece aceștia susțin că ieftinirea nu se vede imediat, pentru că se ia în calcul tariful din mai multe zile.

De exemplu, media săptămânii trecute a fost de 110 dolari barilul. Preţul corect pentru această cotaţie se situează în jurul a 7,9 lei. Ieri, barilul a scăzut sub 100 de dolari. Dacă se menţine, atunci săptămâna viitoare am putea vedea şi preţuri de 7,5 lei, 7,6 lei pe litru. Însă nu este o condiţie obligatorie, spun experţii.

CÂND AR URMA SĂ SE VADĂ O IEFTINIRE LA POMPĂ

„Ce este relevant este preţul barilului pe pieţele internaţionale timp de mai multe zile. Se face o medie pe mai multe zile şi nu contează neapărat valoarea maximă sau minimă.

De pildă, acum o săptămână, preţul mediu a fost 110 dolari barilul. A fost şi un maxim de 125 de dolari sau chiar mai mult, dar media a fost 110 dolari. Şi atunci, reacţia preţului la pompă este întârziată cu câteva zile, cu aproximativ o săptămână.

Acum, scăderea de astăzi a barilului, dacă s-ar menţine câteva zile, ar trebui să se reflecte la pompă cam peste o săptămână. Dacă barilul se menţine în jurul a 100 de dolari, atunci sătămâna viitoare am putea vedea şi preţuri de 7,5 lei, 7,6 lei. Asta ar trebui să se vadă la pompă cam peste o săptămână. Dacă mai scade, cu atât mai bine. Scade şi preţul la pompă mai încolo.

Preţurile oscilează. De ce utilizăm această medie? Noi, consumatorii, nu ştim dacă un jucător şi-a luat barilul astăzi sau peste două zile. De miercurea trecută până azi, barilul a scăzut cu 20%, doar că impactul asupra preţului nu-i atât de mare şi imediat. Cu toate acestea, scăderea nu va fi atât de rapidă, va fi un delay de o săptămână”, a declarat consultantul financiar Cristian Tudorescu, potrivit Observator.

Sursă: Observator

Foto descriptiv

SMART KIDS 555×222

Comentarii

New Profesional Consult 570×90