EcoMoto 930×122

dosar penal

Ce facem când suntem depistați DrugTest fals pozitiv la volan?

Ce facem când suntem depistați DrugTest fals pozitiv la volan?

Citiți și: Pușcărie și amendă uriașă pentru acest comportament în trafic!

Precizăm că nu susținem sub nicio formă consumul de substanțe psihoactive și nici șofatul după ce s-au consumat acestea, ci doar abordăm ipoteza deja frecventă în care aparatele de depistare a drogurilor, deși omologate, nu produc un rezultat cert si imbatabil, având erori destul de ridicate, dar cu consecințe nefaste asupra șoferilor adică suspendarea dreptului de a conduce și întocmirea de dosar penal.

Se cunoaște și faptul că este interzisă conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive (indiferent de cantitatea ingerată/inhalată) întrucât constituie infracțiune.

Citiți și: Ce faci dacă găsești mașina lovită în parcare?

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea.

Ce facem când suntem depistați DrugTest fals pozitiv la volan?

În același timp este dreptul dumneavoastră să refuzați testarea DrugTest (nu este prevăzută în lege nicio sancțiune ) făcută de agentii rutieri, urmând să fiți conduși direct la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice.

Dar dacă refuzați să vă supuneți prelevării de probe biologice, vi se va întocmi dosar penal.

Deci, doar pentru faptul că refuzați să fiți testați „în stradă”, dar solicitați recoltarea de probe biologice în cadrul unității de medicină legală, nu riscați dosar penal nici pentru DrugTest fals pozitiv, nici pentru refuz privind prevelarea de probe (nu atrage asupra dumneavoastră nicio sancțiune ) .

În situația în care acceptați testarea DrugTest făcută de echipajele de Poliție și rezultatul este pozitiv, veți fi conduși la unitate medicală. Vi se vor recolta probe biologice, vi se va întocmi dosar penal și vi se va suspenda dreptul de a conduce (se eliberează dovada fără dreptul de a conduce) până la finalizarea cercetarilor.

Atunci când se constată, în urma analizelor de sânge, că de fapt aparatul de testat a dat eroare, puteti solicita pe baza rezultatului negativ, de îndată, restituirea permisului de conducere. Ulterior, și despăgubiri morale și materiale dacă ați fost prejudiciați.

Practic, sunteti lăsat fără permis și cu dosar penal, posibil să vă pierdeți locul de muncă, iar ulterior când vine rezultat la sânge, să se constate de fapt că a fost o eroare.

În acest caz, aveți dreptul să vă îndreptați împotriva celor responsabili pentru acoperirea tuturor prejudiciilor pe care vi le-au adus.

Ce facem când suntem depistați DrugTest fals pozitiv la volan?

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90