New Profesional Consult 930 x 122

ora de iarnă

Ce se întâmplă cu ora de iarnă? Ultima decizie

Ce se întâmplă cu ora de iarnă? Ultima decizie

Citiți și: Este oficial! Ce se întâmplă în această noapte cu ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă 2023 va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Citiți și: România trece la ora de iarnă

Astfel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Fenomenul are un impact semnificativ asupra oamenilor, iar mulți suferă în primele zile după schimbarea orei de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie sau oboseală în timpul zilei, notează digi24.ro.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Ce se întâmplă cu ora de iarnă? Ultima decizie

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00) în ultimul weekend din martie, în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, iar în ultimul weekend din octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Câștigăm, teoretic, o oră de somn, dar este nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru ca organismul nostru să se adapteze la schimbarea orei, mai notează sursa citată.

Se va renunța la ora de iarnă?

Ideea de a renunța la schimbarea orei a apărut  în Uniunea Europeană, încă din 2018, dar au apărut apoi pandemia și evenimentele din Ucraina, astfel încât acum tot acest proiect a rămas în suspensie.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

2 comentarii

  • Cristi spune:

    Nu ar fi nai bine sa ramanem la ora care a fost kasată de dumnezeu sa nu se mai schimbe

  • David spune:

    Dumnezeu a lasat ziua si noaptea si anotimpuri, dar impartirea timpului este de la om, de exemplu inaintea timpu sa masura in ceasuri care reprezentau 4 partile ale zile, ora este mi se pare de la babilonieni care se masura in 60, daca se folosea sistemul metric ora putea sa aiba 100 de minute. Din nestiinta scoateti cuvinte neadevarate, la modul actual al programului in societatea in care traim ar fi total anapoda ca ziua sa inceapa sa se lumineze de la ora 3 vara si u sa te scoli la 8 sau 9 daca esti in zi libera, ora de vara este cea mai potrivita ora la timpurile care le traim si sa fie permanenta. De altfel nu are imporatanta cum sunt numite orele, ci cum oameni isi impart timpu in concordanta cu alternanta zi si noapte, iar ora de vada este cea mai potrivita dar sa fie in permanenta chiar si iarna este mult mai bine sa se intunece la 6 decat la 5.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90