NOR CURIER 930X122

memorialul închisoarea pitești

Ce se întâmplă cu penitenciarul terorii!

Ce se întâmplă cu penitenciarul terorii!

Citiți și: Gigantul Sephora, postare scandaloasă despre Pitești!

Update, 30.06.2023, ora 10.00

Ieri, 29 iunie, la Consiliul Local Pitești a avut loc o ședință ordinară.

Printre punctele aflate pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre inițiat de primar privind exercitarea dreptului de preemțiune pentru Închisoarea Pitești.

Citiți și: Simfonia Lalelelor 2024: Programul oficial al celui mai așteptat festival din Pitești

Astfel, ieri s-a supus la vot ,,soarta” locului care a adus cea mai mare teroare deținuților politici, prin metodele de tortură aplicate în scopul reeducării.

Reamintim faptul că Primăria a primit o adresă din partea Conarg, firmă în cărui proprietate se află clădirea fostei închisori, pentru exprimarea dreptului de preemțiune pe care Primăria îl are asupra imobilului, până la data de 1 iulie.

Primarul declară, în cadrul ședinței, faptul că a făcut o vizită împreună cu Comisia de Patrimoniu, la clădirea închisorii și a propus exercitarea dreptului de preemțiune pentru achiziționarea locului.

În cadrul ședinței a ținut să-și susțină punctul de vedere și Maria Axinte, fondatoarea și curatorul evenimentelor găzduite la Memorial.

Aceasta a atras atenția asupra importanței pe care o are clădirea care, de curând, a fost clasată integral ca monument istoric al României, în clasa A.

Reprezentanta roagă municipalitatea să țină cont de faptul că această clădire este de un interes atât național, cât și mondial.

De asemenea, la nivel european, mai multe țări, printre care și România au semnat un acord pentru înființarea unui fond de finanțare pentru proiecte legate de istoria comunismului.

Ce se întâmplă cu penitenciarul terorii!

Primarul nu a clarificat care va fi exact destinația clădirii și a subliniat faptul că acest lucru se va discuta, ulterior, în următoarele ședințe CL.

Nu se exclude posibilitatea ca această clădire să găzduiască mai multe birouri pentru diverse societăți, dar primarul asigură că nu va lua nicio decizie fără avizul Ministerului Culturii.

Propuneri au fost, din partea mai multor consilieri, să se depună eforturi ca fosta închisoare să aibă destinația de muzeu.

În urma discuțiilor s-a decis, în unanimitate, ca Primăria să-și exercite dreptul de preemțiune asupra clădirii.

Toată discuția din cadrul ședinței ordinare CL, referitoare la acest subiect poate fi vizualizată mai jos, între minutele 24.00 – 45.32.

 

Știre inițială, 23.06.2023, ora 15.57

Pitești. 500 000 € pentru închisoarea unde au fost terorizați și omorâți oameni

Consiliul Local al municipiului Pitești are intenția de a face o achiziție imobiliară surpriză.

Conform unui proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii și aprobării aleșilor locali în ședința ordinară din această lună – joi, 29 iunie – Consiliul Local ar urma să își exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea fostei Închisori a Deținuților Politici din Nord (strada Negru Vodă, nr 30).

Pitești. 500 000 € pentru închisoarea unde au fost terorizați și omorâți oameni

Imobilul – care este monument istoric – se află acum în proprietatea firmei Conarg, firmă care a informat Primăria că dorește să vândă respectivul imobil.

În acest context, deoarece – conform legii – are întâietate la cumpărarea monumentelor istorice și arhitectonice – Municipiul Pitești intenționează să-și exercite dreptul de preemțiune (adică dreptul de a avea prima opțiune la cumpărare) în vederea achiziționării fostei Închisori Pitești unde s-a derulat pe foștii deținuți politici „Experimentul Pitești”, una dintre cele mai crude metode de abuzare fizică și psihică din istoria umanității.

Mai multe detalii puteți citi AICI.

Citiți și: Argeș. Absolut degradant ce i-a făcut o mamă copilului ei

Achiziționarea va fi condiționată de reglementarea regimului juridic al accesului la drum public pe strada Negru Vodă.

Deoarece vorbim despre o clădire monument istoric, după ce va adopta proiectul de hotărâre, Consiliul Local trebuie să informeze Direcția pentru Cultură și Culte Argeș fără de care nu se pot face intervenții asupra unor astfel de imobile.

Dacă în Consiliu se va decide cumpărarea, atunci municipalitatea va apela la un expert pentru evaluarea imobilului și pentru stabilirea unui preț.

Ulterior vor avea loc negocieri între Consiliul Local și Primărie pentru a se ajunge la un acord final.

În prezent, conform proiectului de hotărâre, prețul cerut de proprietar este de 500.000 de euro, la care se adaugă TVA.

Municipalitatea, cel mai probabil, va achiziționa clădirea pentru a-i da statut de muzeu.

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90