NOR CURIER 930X122

apartament

Centralele de apartament pe gaze ar putea fi interzise!

Centralele de apartament pe gaze ar putea fi interzise

Citiți și: Apare o nouă taxă! Toți vom plăti!

Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Euopană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie.

Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene mâine, 27 aprilie. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024, arată Economica.net.

Citiți și: Ce se va întâmpla cu factura la gaze. Anunț de la Engie

Practic, Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale individuale pe gaze un indice minim de eficiență de 115% care este imposibil de atins și reprezintă o interdicție de facto de introducere pe piață a tuturor centralelor termice.

Acest prag minim de eficiență de 115% este o valoare pe care niciun cazan pe gaze sau care funcționează cu alți combustibili ecologici, cum ar fi hidrogenul sau biometanul, nu este capabil să o atingă. Prin urmare, cu aceste limite, practic este aproape sigur că din 2029 vor fi permise la vânzare pe piață doar pompe de căldură electrice (clasice) sau hibride, adică sisteme de încălzire compuse dintr-un cazan cu condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică.

Opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri: Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia.

Detalii, AICI – Centralele de apartament pe gaze ar putea fi interzise din 2029 și în România

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90