pizzeria sapori  930 122

centrul cultural pitești

Centrul Cultural Pitești organizează noi evenimente cultural-educative

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 28 martie – 1 aprilie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în Centru

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 28 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!

“Societatea și Statul Român în Perioada Stării Excepționale”

Dezbatere și lansare de carte “Societatea și Statul Român în Perioada Stării Excepționale”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care se va desfășura luni, 28 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Statul și societatea română, împreună cu majoritatea statelor lumii, se află într- o profundă criză a democrației care se manifestă prin desconsiderarea valorilor existențiale ce caracterizează omul și societatea, în mod deosebit viața, demnitatea umană, principiile echității, dreptății, justiției, obligația guvernanților de a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Mai mult de doi ani guvernanții au instituit, sub pretextul prevenirii extinderii pandemiei, starea excepțională și au impus măsuri restrictive care nu au avut ca efect eradicarea acestui virus, măsuri care s-au dovedit a fi în mare parte neconstituționale și care au afectat grav libertățile publice, demnitatea omului, economia, cultura și starea de normalitate a existenței sociale. Dezbaterea la care vă invităm își propune să dezvolte aceste aspecte.

Cu acest prilej va fi prezentată și monografia recent publicată și intitulată: “Societatea și Statul Român în Perioada Stării Excepționale. Studii, Eseuri, Scrisori”, autor dr. Marius Andreescu.

Acest eveniment cultural este dedicat tuturor oamenilor care au suferit din cauza pandemiei, a măsurilor restrictive impuse de autorități, oameni care vor să trăiască liber într-o lume liberă”, declară Marius Andreescu.

”Teme Culturale în Emoții Raționale”

Prelegerea cu tema “Urmuz (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, marți, 29 martie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

Dezbaterea cu tema “Să vorbim despre ocarină (istorie, materiale, modele, fabricanți, demonstrații)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe fizicianul și instrumentistul Benedict Popescu, marți, 29 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cântăreț de muzică folk și multi-instrumentist (cântă la 11-12 instrumente), Benedict Popescu a văzut pentru prima dată o ocarină în mâinile lui Iacob Lăceanu – fratele mai binecunoscutului Ion Lăceanu. Descoperirea ocarinei a fost <dragoste la prima vedere>! Și-a achiziționat prima ocarină de la cineva (tot Popescu!) din comuna Terpezița – de lângă Craiova. Timp de mai mulți ani a folosit ocarina la înregistrările audio ale unor piese de muzică folk. În ultimii ani a revenit – printr-un studiu aprofundat – la acest instrument.

Are acum o colecție de mai mult de… 40 de ocarine!!! Ca invitat în cadrul proiectului <Viața merge înainte> va vorbi despre istoria ocarinei, despre materialele din care este confecționată, tipuri, producători de ocarine din mai multe țări ale lumii, vă va face el însuși demonstrații și vă va oferi spre vizionare videoclipuri în care apare cântând la ocarină. Ceva inedit! Vă așteptăm cu mare drag pe toți românii pasionați de artă, muzică, educație muzicală și respect față de oamenii de cultură!”, spune Simona Vasilescu.

“Istorie și Istorii cu Marin Toma”

Prelegerea cu tema “Revista-document Restituiri Pitești nr.1/2022”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 29 martie, de la ora 20.00. “Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani.

Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturilor și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, <Aspecte ale problemei constituţionale în Romania interbelică>; drd. Octavian DĂRMĂNESCU, <Vechi acte din Pitești (II)>; Aurel RADU, <Societăți comerciale și falimente din orașul Pitești (1895- 1916)>; Prof. dr. Elena ȘTEFĂNICĂ, <Principele străin. De la idee la împlinire>; Jean DUMITRAȘCU, <Preoți martiri argeșeni>; Prof. Florin-Gabriel RĂȚOI,

<In memoriam Gherghina F. Popescu (11/24.10.1914-28.03.2013), un binefăcător pentru semenii săi>”, spune Marin Toma.

“Creație și Adolescență”

Dezbaterea cu tema “Creație și Adolescență”, în cadrul proiectului cultural- educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe eleva Alexandra Niculae, eveniment care va avea loc miercuri, 30 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Și un adolescent poate fi creator, chiar unul de excepție! Limbajul lui este în strânsă legătură cu imaginația și afectivitatea sa. În adolescență se observă variate forme de intuiție complexe (cum ar fi vizualizarea unor fenomene, a unor simboluri); apar activități în care este antrenată imaginația creatoare: creație artistică, tehnică și…lista poate continua!

Cum putem recunoaște o persoană creativă? Prin ce trăsături se impune? Ce se poate spune despre perseverență și voință… în adolescență? Ce hobby-uri au adolescenții? Cum se percep, de la <fereastra> adolescentului, toleranța și curiozitatea? Cum se definește riscul adolescentin? Și cum putem descrie încrederea în forțele proprii? Are adolescentul simțul umorului? La toate aceste întrebări (poate mai apar și altele!), încearcă să răspundă o adolescentă abia ieșită din <sclavia> copilăriei, Alexandra Niculae”, spune George Badea.

„De la Vâlcea la Pitești”

Recital folcloric și intervenții tematice în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, eveniment care se va desfășura miercuri, 30 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema “Democrația, cea mai bună armă în lupta contra manipulării”, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, joi, 31 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Adevărul în societate este relativ și poate fi ușor confiscat. Singurul mod în care putem evita asta este să apărăm libertatea de opinie și de exprimare, pluralismul, adică democrația”, subliniază George Smeoreanu.

“Adolescenți și Mentori”

Dezbaterea cu tema “Bilingvismul – interes și necesitate”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și Mentori”, coordonat de scriitoarea, criticul literar și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe Cristina Nicolae-Miron, lector univ. dr. la Catedra de Limba și Literatura Engleză din cadrul Universității Pitești și pe Cornelia Popescu, masterand la Traductologie și pe Alin Bucuroiu, student în anul III la Secția Engleză-Germană, eveniment care va avea loc joi, 31 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În modernitatea alertă în care trăim, învățarea limbilor străine este un maraton lent, cere timp, efort susținut și calitate a metodelor. Procesul de învățare va fi cu siguranță unul dificil, dar și plin de satisfacții deoarece limbile străine îți pot deschide noi orizonturi – indiferent de vârstă, copil sau adult, vei fi la fel de fascinat să înțelegi limbajul și gândirea altei culturi. Învățarea unui vocabular străin dezvoltă mai multe abilități (concentrarea, gestionarea timpului, calitatea muncii, structura analitică), iar studiile din ultima vreme spun că ajută la dezvoltarea creierului în învățarea timpurie.

Mai mult, intrarea în spațiul educațional mondial, învățarea tehnologizată, multiculturalismul sunt coordonate majore ale lumii de azi care obligă într-un fel la formarea mecanismului de bilingvism. Dobândirea lui înseamnă însă voință orientată în acest sens, interes și răbdare, iar rezultatele nu vor întârzia să apară, ele se vor vedea mai întâi în achiziția de bază lingvistică, asimilarea vocabularului nuanțat și apoi în rafinarea lui. Vorbirea bilingvă duce în zilele noastre, așa cum spune sociolingvistica, la formarea <adultului complet>”, spune Magda Grigore.

Recital “O primăvară incandescentă”

Recitalul muzical intitulat “O primăvară incandescentă”, susținut de Trupa “Andrei&Adrian Tase”, vineri, 1 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Aniversarea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România ne oferă prilejul de a cânta <Imnul Românilor>. Continuăm cu <Cântecul Soldatului>, o melodramă muzicală a războiului din vecinătate. Și desigur, vom interpreta piese muzicale în ton și cu energia primăverii”, este mesajul lui Andrei Tase și al lui Adrian Tase.

New Profesional Consult-555×222
570 X 90 CAPRA 3