SPALATORIE MURAY  930×122

cod

Cod portocaliu de viscol în Argeș!

Cod portocaliu de viscol în Argeș!

Citiți și: Video: Rafale de vânt cu peste 100 km/h și viscol puternic în Argeș

Meteorologii au emis, luni, o atenționare cod portocaliu de viscol pentru 21 de județe din țară. Vântul va sufla cu putere și vizibilitatea va fi extrem de scăzută. În restul județelor va fi cod galben.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), codul portocaliu vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Neamț, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Vrancea, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău.

Citiți și: Argeș: Cod galben de vijelii

Codul portocaliu intră în vigoare luni, la ora 16.00 și expiră marți, la ora 8.00. În zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…140 km/h.

Va ninge viscolit, local mai abundent (15…25 l/mp), vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită.

În restul județelor, va fi în vigoare codul galben de viscol, vânt puternic și vizibilitate redusă.

COD GALBEN DE VÂNT ÎN CEA MAI MARE PARTE A ȚĂRII

Luni, între orele 10.00 – 16.00 este cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării, iar local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55 – 70 km/h.

În zona de munte vântul va avea intensificări cu viteze de 70 – 90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90 – 110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol. Începând din orele după-amiezii, aria ninsorilor moderate cantitativ va cuprinde nord-vestul teritoriului și local zona de munte.

De la ora 16.00 până marți la ora 8.00 este cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80 – 110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65 – 70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h.

În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55 – 65 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

O altă alertă meteo vizează atenționare cod galben de intensificări ale vântului, care intră în vigoare marți, la ora 8.00 și expiră la ora 20.00.

Acest cod vizează Carpații Meridionali, îndeosebi zona înaltă, unde vor fi rafale de 90 – 110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 60 – 85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55 – 60 km/h.

Foto principal: descriptiv

SPALATORIE MURAY  555×222

Comentarii

570 X 90 CAPRA 3