Donaris 930 x 122

benzinarie

COD ROŞU ÎN BENZINĂRII!

OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a crescut preţurile, în ultima săptămână, cu patru bani pe litru, potrivit calculelor Economica.net.

Citiți și: Anunț de ultim moment: prețurile acestor alimente au fost decise

În ultima săptămână, OMV Petrom a crescut preţurile la benzină şi motorină cu patru bani pe litru, ceea ce face ca, în acest moment, preţul să fi sărit pragul de 5 lei pe litru, chiar şi în cele mai ieftine staţii ale companiei.

Majorarea nu este de mare amploare, iar preţul ar fi putut si încă şi mai mare, dar vine după o perioadă mai lungă în care preţurile au tot crescut, atât din cauza creşterii accizei, cât şi a creşterii cotaţiilor provocate de uraganul care a lovit Golful Mexic şi a afectat capacitatea de rafinare a Statelor Unite.

Citiți și: Ați da 12.000 de € pentru un ARO?

În perioada 1 septembrie – 1 octombrie, periodă în care a crescut în două rânduri acciza la carburanţi, cu câte 16 bani pe litru de fiecare dată (efect cumulat în preţ de 38 de bani, pentru că acciza este şi purtătoare de TVA), preţul carburanţilor a crescut cu 28 de bani pe litru (benzina) şi 40 de bani pe litru (motorina), din cele două cauze. Potrivit unor calcule mai vechi, dacă OMV Petrom ar fi transpus în preţul de la pompă toată acciza şi toată creşterea de cotaţie, ar fi trebuit ca la pompă să avem o scumpire a benzinei de 48 de bani pe litru iar la motorină de 59 de bani pe litru, în acea lună.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3