Donaris 930 x 122

COD RUTIER

Codul Rutier, schimbat: Nouă obligație pentru șoferi la folosirea luminilor!

Codul Rutier, schimbat: Nouă obligație pentru șoferi la folosirea luminilor!

Citiți și: Atenție, șoferi! Se dă amendă pentru așa ceva!

Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale (DN), nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ avizat în comisiile de specialitate ale deputaților și care urmează să primească votul final în Parlament, conform Profit.ro.

În momentul de față, în țară, conducătorii autovehiculelor au obligația să foloseasca luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).

Citiți și: Doi puștani au dat-o în bară! Sancțiuni pe măsura faptelor

În sprijinul măsurii este adus argumentul că tot mai multe state europene prevăd, în legislația privind circulația pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărul de accidente.

De asemenea, se mai arată în motivarea proiectului, numărul de kilometri ai autostrăzilor, drumurilor expres și ai drumurilor naționale europene este mult prea mic în raport cu numărul total de kilometri de drumuri existente în țara noastră.

Prin urmare, noua formulare din Codul Rutier va stabili că:

”În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale (DN) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Detalii, aici: Codul Rutier, schimbat: Nouă obligație pentru șoferi la… | PROFIT.ro

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

25 de comentarii

  • Onelian spune:

    Pai alesi neamului nu fac decat sa bage mana in buzunarul cetateanului onest( cei cu burtile mari tot nu respecta nimic in tara asta ) Nu au viziiuni economice ,nu stiu sa produca un „sfant” decat bagand mana adanc in buzunarele amaratilor ,sa aiba de unde isi burduji ei buzunarele.Bag seama ca nu au nici un resentiment si sant niste ordinari misei.

  • Mihai spune:

    F bine . As propune sa fie folosite pe TOATE drumurile

  • Paul spune:

    Farurile puse pe automat. BECURI SPATE NU SE APRIND PE PLOAIE, CEAȚĂ SAU CIRCULAȚIEDIURNA. APRINDEȚI FARURILE NORMAL VA ROG. SI IN ORAS TREVUIE FARURI CA SI AICI AI CEAȚĂ, PLOAIE SI VIZIBILITATE REDUSĂ

  • HHH spune:

    Don păcate mulți bizoni considera ca masina e dotata cu lumini ca să vadă ei, nu sa fie văzuți!
    Iar unii au mașinile atât de murdare ca zici ca merg pe front cu ele și tb sa fie camuflate!

  • Miron spune:

    Ce timpiti și acum se folosesc ,habar nu au , să iasă pe teren din bîrlog.

  • DORU spune:

    FOARTE BINE !
    SA FIE PORNITE PERMANENT LUMINILE INDIFERENT DE CATEGORIA DE DRUM.

  • Proteina spune:

    Folosirea luminilor creste (considerabil la nivel de țară) consumul de carburant și implicit poluarea. In zilele noastre, când trebuie să scădem amprenta de carbon noi luăm măsuri care o cresc?!?

  • Cornel Neagu spune:

    De ce trebuie luminii pe tip de zi? Au orbu găini? Atunci pentru ce fișă medicală? Ce nueste clar? Se circulă pe bază de bastonu orbilor de culoare albă? Mai degrabă faceți drumuri corespunzătoare, cine sa gândit la o asemenea lucrare cred că tăiește în subteran , mă refer la cei din vest că ei au inițiat asemenea gogoși , mai aprind și luminile intermitente pe timpu noți de nu mai vezi nimic ca și cum nu ar fi suficient lumini de pozîție și stop pe frână.

  • Iancu Avram spune:

    Foarte bine ! Cu toate că uni nu sunt de acord….

  • Alții spune:

    Dacă ar fii unii de acord ar fi bine.

  • Bob spune:

    Locuiesc in Spania si aici merg fara lumini aprinse chiar si pe autostrada….auzi vorba …pentru ca nu avem autostrazi mergem cu luminile aprinse chiar si pe maidan ….minte luminata tata nu gluma…..mergem prin sate si coclauri cu luminile aprinse de parca mergem cu mortul la cimitir..

  • Marian spune:

    Aleși neamului dacă tot o dau cu legislația europeană de ce nu fac drumurile cum sunt și în Europa ,ptr ei și pentru cei ce îi susțin sunt bani dar ptr pensi și salari la cei cu minim pe economie nu sunt .Ne meritam soarta

  • XX spune:

    Dacă folosești luminile consumul creste cu doar 0.15l/100km. Nu este cine știe ce…

  • Gelu spune:

    De. 33 de ani , încoace Singura și Unica LEGEA la care sa lucrat : modificat ,adus amendamente samd este Codul Rutier ! Dar Drumuri , de la care , Pornesc și sunt Cauza Principală a multor ,, Evenimente,, mai Puțin ,ori din Bucăți se fac sau făcut. Acum , Nu sta nimeni sa facă Dinamica Accidentelor , dar în proporție de 90 % ele se datorează Stării drumurilor și alte Cauze , azi sunt Unii care se lasă Conduși de mașină , prin prisma faptului ca unele oferă această Condiție , ori daca Nu ,au Grijă de sist Android ,Media Nav etc care le distrag Atenția și mai e Consumul de Halucinogene . Cum să mai vadă Normal ,dacă la Ei in cap ,ochii sunt ca la Tom și Jerry .

  • Ciudin Vasile spune:

    …..Da vede cineva ,cumva, din țara asta ce fel de lumini avem la mașinile astea…..
    … că seamănă cu luminile de la discotecă….

  • Matei spune:

    Folosirea luminos se face de mult pe aproape toate tipurile de drum.Chiar și în orașe.Cei care fac legile probabil nu au observat.
    Folosirea luminilor creste consumul de combustibil și implicit creste noxele .Sunt studii care confirma ce spun.De ce mai vorbim de protejarea mediului mediu
    Trotinetele au lumini de semnalizare?

  • Marius NicolaePop spune:

    Limitările de viteza sunt neadecvate! La curbe, periculoase, fără vizibilitate40km/ora și în afara localităților, 50km/ora sau cât sa nu pui în pericol pe nimeni! Altfel, stau tocmai acolo cu radarul pistol în mașini civile și amendează pe capete! Asta-i prevenție? Rușine!

  • Sorin spune:

    Ăștia sunt tembeli, aroganți slugoi și proștii Europei. Toate prostiile scoase pe gură și votate în u.e. cu dedicație am scris u.e. cu litere mici pentru că nu merită adunătura de măscărici și nenorociți de acolo, le luăm și noi de bune. Auzi, să mergi cu luminile aprinse și ziua, oricum, burțile umflate de la noi, nu știu că și acum se practică prostia asta. Sunt multe țări în lumea asta, cu scaun la cap în care nu este o obligativitate să folosești luminile pe tot parcursul zilei. Eu stau și în America,unde, în legislația lor nu există tâmpenia asta. Clasă politică cu scaun la cap, unde se respectă cu sfințenie DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI, și anume dreptul omului de a circula liber, unde vrea și în mod necondiționat. Seara da, aprind luminile, normal, dar nu ziua.

  • Grigore spune:

    O lege promulgat înseamnă mulți bani în buzunarul proiectantului

  • Grigore spune:

    O lege promulgata înseamnă mulți bani în buzunarul proiectantului

  • ADRIAN spune:

    Dar cu soferii care atunci cand sunt stationati , si tin noaptea farurile aprinse, si deranjeaza pe cei in trafic, si cei care nu schimba faza la intalnire…….CU EI CE FACETI!?

  • George spune:

    Este o prostie , imposibil să nu vezi un autovehicul pe carosabil dacă nu are luminile aprinse . Așa cum observi o căruță sau un obstacol, poți observa și un autovehicul. Cei de la service și piese auto au de câștigat de pe urma nostra prin înlocuirea becurilor, alternatoarelor și a bateriei…pentru că vor fi mai solicitate, iar cine nu se pricepe la operațiile de intreținere,va avea un cost în plus. Legi gândite de șmecherii din parlament care habar nu au să își facă o presiune la roți! App…când becurile sunt aprinse si dai intr o groapă sau o denivelare de asfalt, exista riscul să se ardă mai repede decât un bec stins

  • Murgoci Mariana spune:

    Păi da că,de ce ar ști ei ce consumă o mașină și costurile unui cetățean de rând atâta timp căt au șofer la scară și bani care-i au habar nu au de drumuri denivelate mergi in valuri de parcă ai fi pe apă și gropi proiecte pe hârtie sunt dar cine să le și pună in practică .Cred că fiecare om este de acord că mașina este o necesitate nu un lux ( bine înțeles mă refer doar la omul de rănd nu la cei ce se întrec în puterea mașinilor) fiecare este de acord de plati taxe pentru un confort dar nu taxe exorbitante cum poti pune un salariat cu salariu minim pe economie cu cel ce are încă de trei ori este o nedreptate cel ce are puțin plătește ca cel ce are mai mult chiar este o nedreptate având în vedere că trei sferturi de populație a țări este săracă și prea săracă și taxe sunt egale și amenzi ar trebui să plece urechea la oameni să vadă că fiecare dorește o siguranță financiară onestă.

  • A.B. spune:

    Măcar dacă s-ar impune obligativitatea reglării inaltimii de iluminare a farurilor și folosirea becurilor omologate pentru fiecare tip de autovehicul… Pe timp de noapte ( și nu doar) e din ce în ce mai des întâlnite autovehicule cu lumini extrem de strălucitoare și orientate în toate direcțiile..

  • Adrian spune:

    ne orbim noaptea ca proștii cu farurile reglate special la maxim, fără să ținem cont că mai avem ceva greutate și pe puntea spate !!!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90