- Publicat de: Madalina Iordachita
- 11-07-2022, ora 14:13
- Știri
Deținătorii de arme, verificați de polițiștii argeșeni. S-a lăsat cu dosare penale
Polițiștii argeșeni au desfășurat acțiuni de verificare a modului în care deținătorii de arme respectă prevederile legale.
Citiți și: Ce au găsit polițiștii într-un apartament, după un apel disperat la 112În zilele de 09 și 10 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au desfășurat activități de verificare la domiciliu a persoanelor care sunt deținătoare legale de arme, atât din categoria armelor letale, cât și a celor neletale supuse autorizării.
Polițiștii au verificat respectarea de către deținători a prevederilor specifice, care au stat la baza autorizării procurării și deținerii de arme și muniție, fiind verificați un număr total de 33 de deținători.
Citiți și: Strigăt disperat de ajutor pe Autostrada A1! Poveste emoționantă cu final fericitS-au întocmit două dosare penale
În urma verificărilor, s-a constatat că doi deținători legali de arme (armă neletală și armă de tir sportiv), nu au făcut demersurile pentru vizarea în termen a permisului de armă, fapt pentru care în cele două situații a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,nerespectarea regimului armelor și al munițiilor”, conform art. 342 din Codul Penal, iar armele în cauză au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale care se impun.
De asemenea, în cadrul verificărilor, polițiștii au constatat încălcări ale prevederilor Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, în alte 4 situații, urmând a fi emise patru dispoziții de anulare a dreptului de deținere, port și folosire arme.
Aspecte legale privind deținătorii de arme:
Deţinerea, precum şi uzul de armă, indiferent de categoria din care face parte, sunt supuse regimului legal, sens în care nerespectarea acestor dispoziţii atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate.
Totodată, pentru deţinătorii autorizaţi, nerespectarea obligaţiilor legale se sancţionează, penal sau contravenţional, iar majoritatea sancţiunilor prevăd ca măsură complementară retragerea dreptului de deţinere, port şi folosire a armei.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și polițiști de investigații criminale ce au stabilite atribuții pe această linie de muncă, efectuează, atât la autorizare, cât şi ulterior, verificări privind respectarea condiţiilor de deţinere, păstrare, asigurare şi uz de armă, acestea făcând parte din activităţile curente.
Obligaţiile deţinătorilor de arme şi muniţii:
– deţinătorii legali de arme letale sau neletale sunt obligaţi să păstreze armele şi muniţiile acestora la domiciliul sau reședinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Totodată, dulapurile sau casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente distincte, asigurate cu sistem de închidere propriu, pentru păstrarea muniţiei separat faţă de arme.
– orice modificare a locului de deţinere trebuie anunţată în prealabil la organul de poliţie competent, pe raza căruia domiciliază, în termen de 10 zile.
– permisul de armă este documentul prin care o persoană fizică dovedeşte dreptul de a deţine şi, după caz, de a purta şi folosi arme letale sau neletale. Termenul de valabilitate este de 5 ani, titularul acestuia fiind obligat să se prezinte, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, la structura de poliţie pe a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă.
– transportul armelor de la domiciliu până la locul unde urmează să se desfăşoare o vânătoare autorizată, antrenament în poligoanele autorizate sau la organele de poliţie, se efectuează cu armele ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie, ascunsă vederii, să se afle în permanenţă asupra titularului şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane. De asemenea, deţinătorul are obligaţia să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor ori sub o stare avansată de oboseală.
– titularul dreptului de a deţine, a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă, numai asupra vânatului pentru care este autorizat, decât în scopul pentru care a fost dată autorizarea şi în conformitate cu prevederile art.39 din Legea nr. 295/2004.
– deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să anunţe deîndată, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul armelor, iar pierderea sau furtul permisului de armă se declară în termen de maxim 48 ore. Se interzice, sub orice formă, lăsarea armei în gaj sau în alte forme de garanţie.
– deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să permită controlul armelor, componentele esențiale și muniţiilor, la solicitarea organelor de poliţie. Nerespectarea acestei obligaţii ori a condiţiilor de păstrare se sancţionează contravențional, conform Legii 295/2004, totodată fiind prevăzută şi măsura complementară a anulării dreptului de deţinere al armelor.
– rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu un deţinător de armă, au obligaţia ca, în cazul în care acesta a decedat sau a fost declarat dispărut, să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie, în termen de 15 zile.
Foto principal: descriptiv/ Sursă: stiri.md