New Profesional Consult 930 x 122

gravide

Dramatic! Minore sub 15 ani, mămici!

Dramatic! Minore sub 15 ani, mămici!

Mai mult de opt din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii, potrivit datelor unei analize a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii.

Citiți și: Investigații medicale gratuite și rapide!

Sute de minore, mame

Totodată, două din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. În anul 2021, potrivit datelor semi-definitive INS, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. Astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. Țară npastră se află pe primul loc la acest capitol.

Datele Analizei situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România și Analizei privind situația gravidelor din comunități defavorizate au fost făcute publice astăzi.

Citiți și: Mamele ies la pensie mai devreme

Date relevante

Date relevante pentru analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România :

85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină.
Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală.
75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu.
4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii.
80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora.
75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani.
32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.
2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.

Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major.

Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.

Organizația Salvați Copiii este implicată activ în domeniul sănătății copiilor din România și contribuie la asigurarea dreptului la viață al copiilor.

Proiectul este implementat în 16 județe din România – Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița și Tulcea, în 46 de comunități și toate comunitățile rurale din 15 unități teritoriale din Republica Moldova: Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Comrat, Drochia, Glodeni, Hîncești, Orhei, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Telenești și Municipiul Chișinău.

Mortalitate maternă

În ceea ce privește mortalitatea maternă, aceasta crește în anul 2021 comparativ cu anul 2020 de la 32 decese materne la 51 decese. În anul 2021 decesele materne pe cele trei grupe mari de cauze au evoluat după cum urmează: decese prin avort – 2 cazuri în județul Ilfov (0.42‰), decese prin risc obstetrical direct – 14 decese (0,08‰).

Deces matern în Argeș

S-a înregistrat câte un deces matern în judeţele Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Constanța, Giurgiu, Iași, Neamț, București, 2 decese în județul Sibiu și 3 decese în Suceava, decese prin risc obstetrical indirect – 35 cazuri (0,19‰), cu 16 cazuri mai mult decât în anul 2020.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Foto: Salvați Copiii

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
HerasMed (570 x 90 px)