930×122 CAPRA 5

gravide

Șansă egală pentru toate femeile! Dreptul la acest tip de indemnizație

Șansă egală pentru toate femeile! Dreptul la acest tip de indemnizație

Citiți și: Statul dă un ajutor de 2.000 de lei. Cine beneficiază

Persoanele care se asigură voluntar la sistemul de sănătate de stat, prin plata contribuției de asigurare socială de sănătate (CASS), pot beneficia de indemnizații de concedii medicale dacă încheie un contract suplimentar în acest sens cu casa de asigurări.

Totuși, în prezent, legislația concediilor medicale nu permite femeilor care obțin venituri din activități independente, cum sunt persoanele fizice autorizate (PFA), să ceară indemnizație pentru concediul de risc maternal.

Citiți și: Noi analize gratuite pentru gravide!

Printr-o propunere legislativă ce a primit recent semnătura președintelui țării, această situație se va schimba.

Șansă egală pentru toate femeile! Dreptul la acest tip de indemnizație

Prin propunerea legislativă se urmărește modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, femeile care se asigură voluntar în sistemul de sănătate de stat și pentru concedii și indemnizații medicale vor putea cere indemnizația de risc maternal.

Prevederea deja existentă le vizează doar pe femeile salariate.

Propunerea mai trebuie doar publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica

Ca și-n cazul salariatelor, concediul şi indemnizaţia de risc maternal se va acorda celor care se asigură voluntar fără condiţie de stagiu de asigurare.

Cuantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din baza de calcul.

Potrivit modificărilor aduse de către deputați proiectului, baza de calcul se ,,constituie prin media veniturilor lunare asigurate”

Acestea trebuie să fie înscrise în contractul de asigurare.

Detalii, AICI.

Foto: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3