- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 7-12-2024, ora 15:02
- Știri, Știri
E obligatoriu la ieșirea din giratoriu! Ce ignoră șoferii: Greșeală mare în trafic
E obligatoriu la ieșirea din giratoriu! Ce ignoră șoferii
Citiți și: Sensul giratoriu turbo: Se schimbă regulile pentru șoferiConducătorii auto sunt obligați, conform Codului Rutier, să semnalizeze toate manevrele care implică schimbarea direcției de mers.
Această regulă esențială pentru siguranța rutieră se aplică nu doar în cazul schimbării benzilor de circulație sau a virajelor, ci și pentru depășiri, opriri bruște sau ieșiri din intersecțiile cu sens giratoriu.
Citiți și: Se întâmplă din această noapte într-o zonă importantă din Pitești!Ce spune legislația despre semnalizare
Potrivit Codului Rutier, toate manevrele ce țin de schimbarea direcției de mers trebuie semnalizate prin punerea în funcțiune a semnalizatoarelor vehiculului.
Regula se aplică pentru toate autovehiculele echipate cu lămpi de semnalizare, iar în cazul bicicliștilor sau al vehiculelor cu tracțiune animală, semnalizarea se face cu brațul.
„Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare. Intenția conducătorilor de autovehicule de a schimba direcția de mers, depășirea și oprirea se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localități, înainte de efectuarea manevrelor”, conform Articolului 145 din legislația rutieră, potrivit evz.ro.
Cum se aplică regula în sensul giratoriu
Regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu sunt clare.
Conducătorii auto trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația de a semnaliza din timp intenția de a părăsi intersecția.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se precizează în legislație.
Când și cum trebuie semnalizat
– În localități: Semnalizarea manevrelor trebuie efectuată cu cel puțin 50 de metri înainte de realizarea lor.
E obligatoriu la ieșirea din giratoriu! Ce ignoră șoferii
– În afara localităților: Distanța minimă pentru semnalizare este de 100 de metri.
Lipsa semnalizării corecte poate crea confuzie în trafic și crește riscul producerii accidentelor, mai ales în intersecțiile aglomerate sau pe drumurile intens circulate.
O greșeală frecventă în trafic este omisiunea semnalizării la schimbarea direcției sau ieșirea din sensul giratoriu.
Acest comportament poate deruta ceilalți participanți la trafic, crescând riscul unor incidente.
Semnalizarea corectă și la timp reprezintă nu doar o obligație legală, ci și o dovadă de respect față de ceilalți participanți la trafic.
Respectarea acestor reguli poate preveni accidentele și asigura un trafic mai fluid și mai sigur.
Foto: Descriptiv