- Publicat de: ePitești
- 5-04-2024, ora 19:00
- Știri
Cum să circuli în sensul giratoriu cu două benzi
Cum să circuli în sensul giratoriu cu două benzi
Citiți și: Riști amendă de până la 10.000 de lei și dosar penal!Circulația în sensul giratoriu poate fi uneori un test al cunoștințelor de conducere.
Mai ales pentru șoferii care nu sunt familiarizați cu regulile rutiere precise.
Citiți și: Revoluție pe drumurile din România: Adio amenzi!În special într-un giratoriu cu două benzi, apare întrebarea: trebuie să cedezi trecerea celor care circulă pe banda 2?
Dezvoltarea infrastructurii rutiere a făcut regulile de circulație mult mai complexe, iar în sensurile giratorii cu două sau mai multe benzi, regulile devin mai intricate.
Conform Articolului 107, punctul 1.1, din Legea 195/2002:
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.
Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, trebuie să semnalizăm dreapta.
Și doar după ce ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 putem părăsi intersecția.
Cum să circuli în sensul giratoriu cu două benzi
Dar, când vorbim despre pătrunderea în sensul giratoriu, trebuie să ținem cont de indicatoarele rutiere din intersecție.
Ordinea de trecere a vehiculelor este stabilită, în primul rând, de aceste indicatoare.
La întâlnirea unui sens giratoriu, este amplasat un indicator de avertizare, un triunghi cu margini roșii și în interior 3 săgeți negre care formează un cerc, pe fundal alb.
Acesta indică o intersecție cu sens giratoriu, iar vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă.
Astfel, chiar dacă celălalt șofer rulează pe banda 2 sau 3 din interiorul sensului giratoriu, cei care pătrund în această intersecție sunt obligați să acorde prioritate.
Această regulă se aplică și în cazul în care marcajul rutier este continuu.
Șoferul care urmează să pătrundă în sensul giratoriu e obligat să cedeze trecerea.
Asta chiar și atunci când celălalt încalcă linia continuă care desparte benzile de circulație.
În concluzie, ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită de semnalele polițistului, semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție, semnalele semaforului, semnalele luminoase sau sonore, indicatoarele rutiere și marcajele rutiere.
De aceea, șoferii trebuie să fie atenți și să respecte toate semnalele și indicațiile din intersecție pentru a asigura un trafic fluid și în condiții de siguranță.
Foto: Descriptiv