New Profesional Consult 930 x 122

masini

Din toamnă, regulile asigurărilor auto se modifică

Pentru a alinia prevederile legislației naționale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu cele ale legislației europene, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit modificarea, prin intermediul unui act normativ oficializat recent, a normelor privind asigurările auto, informează Avocanet.ro.

Citiți și: Aceste mașini vor fi interzise!

Printre altele, din septembrie va dispărea posibilitatea ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, ceea ce permite acum unor posesori de mașină să aibă costuri mai mici pentru asigurarea mașinii.

„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, stabilește, mai exact, textul din legislație ce urmează să fie eliminat din toamnă.

Citiți și: Se face ITP mai des pentru aceste mașini!

Apoi, din Norma ASF nr. 20/2017 se va elimina în curând prevederea care stabilește acum că “sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”.

În plus, noua normă de la ASF modifică și prevederi din legislația privind asigurările ce-i privesc pe asigurători. Concret, asigurătorii RCA nu vor mai fi obligați, așa cum se-ntâmplă în prezent, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.

De asemenea, tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

Foto descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3