Kaia 930 x 120

baraj

MEGA-INVESTIŢIE LA VIDRARU

Hidroelectrica, prin SH Curtea de Argeș, a solicitat acordul de mediu pentru marele proiect cu privire la retehnologizarea amenajării hidrotehnice Vidraru, proiect care va fi implementat în municipiul Curtea de Argeş şi în comunele Arefu şi Corbeni.

Citiți și: Argeș. Ce se întâmplă acum la Vidraru va rămâne în ISTORIE

Agenția pentru Protecția Mediului Argeș analizează cererea și se va pronunța în curând în privința emiterii acordului, acord fără de care investiția nu poate fi demarată.

Amintim că la ultima procedură organizată pentru modernizarea şi retehnologizarea hidrocentralei şi a barajului Vidraru din județul Argeş (proiect de peste 82.000.000 de euro) Hidrolectrica a primit 5 oferte (AICI, subiectul pe larg).

Citiți și: Tragedie lângă Argeș Mall! A ales să-și ia viața la 41 de ani!

Hidrocentrala Vidraru este funcţională de mai bine de 50 de ani, iar echipamentele sunt depăşite şi e nevoie de retehnologizare.

Centrala Vidraru este amplasată pe malul drept al râului Argeș, la nord de satul Căpățâneni (comuna Arefu), într-o cavernă situată la 104 metri sub nivelul râului.

„Prin puterea instalată de 220 MW (4 turbine Francis de 55 MW), centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic național deoarece participă și la reglajul frecvență-putere, asigurând totodată servicii de sistem.

Principalele componente ale amenajării sunt barajul Vidraru, priza, derivația și centrala. Derivația cuprinde aducțiunea sub presiune, castelul de echilibru, casa vanelor de la puțul forțat, puțul forțat, distribuitorul și galeria de fugă.

Barajul din beton, în arc, cu înălțimea de 166 de metri, realizează o acumulare multianuală cu volumul util de 320 de milioane de m3”, preciza Hidroelectrica la sfârșitul lunii iulie a acestui an.

Eurial 555 x222
eurial 570×90