930×122 CAPRA 5

bnr

SCHIMBARE MAJORĂ LA CREDITELE ÎN LEI

Schimbare majoră la creditele în lei. Banca Națională a României (BNR) a anunțat noul indice de referință trimestrial în funcție de care vor fi calculate dobânzile la viitoarele credite în lei cu dobândă variabilă.

Citiți și: Anunțul momentului pentru cei care au rate la bănci!

Noul indice, valabil din 2 mai 2019, și care înlocuiește ROBOR, este astăzi de 2,36%.

Precizăm că noul indice, o premieră în România, este valabil pentru viitoarele credite contractate începând din data de 2 mai 2019. Noua formulă de calcul li se va aplica, potrivit BNR, creditelor noi. Pentru creditele în derulare va rămâne valabil ROBOR, existând, însă, și în aceste cazuri posibilitatea de schimbare printr-o cerere de refinanțare.

Citiți și: Argeș. Datori pe viață pentru o locuință

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

BNR va publica indicele în fiecare zi, iar la sfârşitul fiecărui trimestru – valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Valoarea noului indice anunțată astăzi este mai mică decât valoarea ultimului ROBOR, care pe 30 aprilie 2019 era de 3,37% la 3 luni. Oficial, schimbarea a fost făcută pentru a determina o scădere a ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3