Kaia 930 x 120

cluj

Ce are Clujul şi nu are Piteştiul

Am stat o săptămână la Cluj, relaxare totală – nu altceva. Chiar şi aşa, fără să merg în interes de serviciu, am putut observa cum administraţia locală gospodăreşte municipiul care a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate din ţară.

Citiți și: Tragedie: Bărbat de 37 de ani electrocutat lângă o piscină

Evit să fac comparaţii economice fiindcă este clar că nu există aşa ceva între Piteşti şi Cluj, acesta din urmă beneficiind de prezenţa a sute de operatori de primă clasă, antreprenori cu afaceri de succes, tineri care nu vor să „fugă” fiindcă nu găsesc de lucru sau muncesc pe salariul minim. Deşi industria este foarte puternică, oraşul nu arată deloc industrial ci, aşa cum probabil ştiţi, este văzut mai degrabă ca o atracţie turistică.

 

Citiți și: Ce a făcut o pensionară de 84 de ani într-un magazin. Gestul incredibil care a lăsat pe toată lumea fără cuvinte

 

Cele mai tari festivaluri se organizează la Cluj. Am prins festivalul de film TIFF (foto) şi un eveniment muzical care precedă Electric Castle (va urma ceva şi mai şi – Untold!). Mii de oameni au venit la Cluj şi, cu toate acestea, în oraş s-a circulat fără ambuteiaje.

 

 

Este evident, Clujul are o sistematizare rutieră foarte bine pusă la punct, iar aceasta se simte în trafic, nu în documente şi teorii despre ce şi cum va fi.

În practică, aşadar, indiferent de ora şi ziua la care am plecat din parcarea hotelului, nu m-am împotmolit într-un trafic congestionat şi coloane de maşini. Există benzi speciale pentru autobuze şi acestea acoperă aproape întregul parcurs stabilit pe graficul de circulaţie.

CLUJ – „ELECTRIZAT”

La Cluj majoritatea mijloacelor de transport în comun sunt electrice: autobuze, troleibuze, tramvaie şi, desigur, trotinetele electrice care sunt acum la modă. Autoturismele electrice nu au ajuns încă în posesia multora. Aş îndrăzni să afirm că nu am văzut mai multe la Cluj decât la Piteşti, deşi sunt convins că numărul este mai mare – dar nu semnificativ.

Calitatea drumului este de nota 9/10. Nu e perfect, mai sunt mici denivelări, porţiuni în lucru (dar unde chiar se lucrează – şi bine), însă poţi circula cu o maşină sport fără probleme. Ca idee, dacă la Cluj dau nota 9, pentru Piteşti „ofer” cu indulgenţă un 6. Iar la nivel de judeţ, drumurile din Cluj sunt în opinia mea tot de nota 9 (chiar 9,5), în vreme ce judeţul Argeş ratează şi examenul de corigenţă şi e repetent cu nota 4.

Revenind la ce se întâmplă în municipiu, să spunem că viaţa de noapte este la cel mai înalt nivel, terasele fiind pline ochi până la închidere.

 

 

Desigur, la un asemenea nivel şi preţurile sunt pe măsură. Un ospătar mi-a mărturist ceea ce remarcasem deja: Clujul e un oraş chiar mai scump decât Bucureştiul. În orice caz, oamenii îşi permit să se distreze după o zi de lucru, iar turiştii nu par să fie afectaţi de preţurile care par piperate. Când un produs bun face toţi banii, ştii cum e, îi dai fără niciun fel de regrete.

 

 

 

A SE OBSERVA ŞI CURĂŢENIA, ÎN CIUDA AGLOMERAŢIEI

 

 

Pentru copii, există locuri de joacă generoase – atât publice, cât şi private.

 

 

Nu în ultimul rând – foarte important – comportamentul oamenilor: calmi, relaxaţi, indulgenţi (da, se mai fac greşeli şi mai apar situaţii conflictuale, dar nu am văzut să vină cineva să dea cu ranga ca în Trivale) şi deschişi. Social, Clujul primeşte nota 10 din partea mea.

Evit să dau eu o concluzie, cel mai corect este ca fiecare cititor să se convingă şi să meargă într-o vacanţă la Cluj, dacă nu a fost deja.

DA, RECOMAND CLUJ

Dacă am făcut o recomandare proastă, vă rog să-mi lăsaţi o recenzie în comentarii. Sunt sigur că sunt lucruri care mi-au scăpat din vedere, până la urmă, aşa cum am spus la început, am mers pe modul „relax” şi nu am stat să analizez în detaliu problemele care, desigur, există în orice oraş.

 

 

 

 

 

HerasMed (555 x 222 px)
570 X 90 CAPRA 3