EcoMoto 930×122

cluj

Ce are Clujul şi nu are Piteştiul

Am stat o săptămână la Cluj, relaxare totală – nu altceva. Chiar şi aşa, fără să merg în interes de serviciu, am putut observa cum administraţia locală gospodăreşte municipiul care a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate din ţară.

Citiți și: Garsonieră de 16 mp cu toaletă în dulap, la ”doar” 52.000 €

Evit să fac comparaţii economice fiindcă este clar că nu există aşa ceva între Piteşti şi Cluj, acesta din urmă beneficiind de prezenţa a sute de operatori de primă clasă, antreprenori cu afaceri de succes, tineri care nu vor să „fugă” fiindcă nu găsesc de lucru sau muncesc pe salariul minim. Deşi industria este foarte puternică, oraşul nu arată deloc industrial ci, aşa cum probabil ştiţi, este văzut mai degrabă ca o atracţie turistică.

 

Citiți și: (VIDEO) SCANDAL ÎN AUTOBUZ! SCENĂ INCREDIBILĂ

 

Cele mai tari festivaluri se organizează la Cluj. Am prins festivalul de film TIFF (foto) şi un eveniment muzical care precedă Electric Castle (va urma ceva şi mai şi – Untold!). Mii de oameni au venit la Cluj şi, cu toate acestea, în oraş s-a circulat fără ambuteiaje.

 

 

Este evident, Clujul are o sistematizare rutieră foarte bine pusă la punct, iar aceasta se simte în trafic, nu în documente şi teorii despre ce şi cum va fi.

În practică, aşadar, indiferent de ora şi ziua la care am plecat din parcarea hotelului, nu m-am împotmolit într-un trafic congestionat şi coloane de maşini. Există benzi speciale pentru autobuze şi acestea acoperă aproape întregul parcurs stabilit pe graficul de circulaţie.

CLUJ – „ELECTRIZAT”

La Cluj majoritatea mijloacelor de transport în comun sunt electrice: autobuze, troleibuze, tramvaie şi, desigur, trotinetele electrice care sunt acum la modă. Autoturismele electrice nu au ajuns încă în posesia multora. Aş îndrăzni să afirm că nu am văzut mai multe la Cluj decât la Piteşti, deşi sunt convins că numărul este mai mare – dar nu semnificativ.

Calitatea drumului este de nota 9/10. Nu e perfect, mai sunt mici denivelări, porţiuni în lucru (dar unde chiar se lucrează – şi bine), însă poţi circula cu o maşină sport fără probleme. Ca idee, dacă la Cluj dau nota 9, pentru Piteşti „ofer” cu indulgenţă un 6. Iar la nivel de judeţ, drumurile din Cluj sunt în opinia mea tot de nota 9 (chiar 9,5), în vreme ce judeţul Argeş ratează şi examenul de corigenţă şi e repetent cu nota 4.

Revenind la ce se întâmplă în municipiu, să spunem că viaţa de noapte este la cel mai înalt nivel, terasele fiind pline ochi până la închidere.

 

 

Desigur, la un asemenea nivel şi preţurile sunt pe măsură. Un ospătar mi-a mărturist ceea ce remarcasem deja: Clujul e un oraş chiar mai scump decât Bucureştiul. În orice caz, oamenii îşi permit să se distreze după o zi de lucru, iar turiştii nu par să fie afectaţi de preţurile care par piperate. Când un produs bun face toţi banii, ştii cum e, îi dai fără niciun fel de regrete.

 

 

 

A SE OBSERVA ŞI CURĂŢENIA, ÎN CIUDA AGLOMERAŢIEI

 

 

Pentru copii, există locuri de joacă generoase – atât publice, cât şi private.

 

 

Nu în ultimul rând – foarte important – comportamentul oamenilor: calmi, relaxaţi, indulgenţi (da, se mai fac greşeli şi mai apar situaţii conflictuale, dar nu am văzut să vină cineva să dea cu ranga ca în Trivale) şi deschişi. Social, Clujul primeşte nota 10 din partea mea.

Evit să dau eu o concluzie, cel mai corect este ca fiecare cititor să se convingă şi să meargă într-o vacanţă la Cluj, dacă nu a fost deja.

DA, RECOMAND CLUJ

Dacă am făcut o recomandare proastă, vă rog să-mi lăsaţi o recenzie în comentarii. Sunt sigur că sunt lucruri care mi-au scăpat din vedere, până la urmă, aşa cum am spus la început, am mers pe modul „relax” şi nu am stat să analizez în detaliu problemele care, desigur, există în orice oraş.

 

 

 

 

 

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

4 comentarii

  • Constantin spune:

    Clujul și tot Ardealul sunt altfel pentru că oamenii nu votează PSD-ul, aur, sau alți cretini!!! Ăsta e motivul real…Cinste lor!!!

  • Liviu spune:

    Ca sa ies lin autostrada catre Sibiu,dupa ce poposisem in Cluj pentru “vizitare”,am facut aprox 2 ore😡Acest lucru s-a intamplat si anul trecut cand am trecut prin Cluj,venind dinspre Bucovina!Ghinion,probabil…

  • jkjh spune:

    stat doua zile in 2019 pt simpla vizitare centru-parcuri.”Nu în ultimul rând foarte important ; comportamentul oamenilor: calmi, relaxaţi, indulgenţi”.in primul rand se vede diferenta dintre oamenii din partea de sud a tarii raportat la cei din nord-vest. in cazul unei simple intrebari:in pitesti sa intrebi indicatii,o simpla informatie unii se uita suspicios,agitat „da de ce ma intreaba pe mine asta oare ce urmareste,ce eu sunt birou de inf. ?” pe cand in cluj oamenii sunt detasati,raspund relaxat,cauta pe telefon ca sa ajute.da-i scump rau.un ex. ar fi parcarea in centru:7 lei/h si nu se mai face plata cu bani.am dat roata la parcometru ca nu gaseam fanta de introdus bacnote:m-am uitat in laterale chiar si-n spate :da ce parcometru e asta eu cum platesc !?.doar prin sms si card.acolo banca transilvania e mama bancilor are monopol peste tot numai de ea vezi.calitatea drumurilor se vede ca difera.la noi se face toaleta de 4-500 mii de euro,fantana cantatoare 1.5 mil euro (de hipnotizat prostimea),centru refacut alte milioane de euro.asta conteaza sa bagi in cativa metri patrati din centru zeci de mil. de euro restul mai aruncam cate o firmitura si la prostime din cand in cand.gasca din primarie si nu numai si-au tras pe vieti fara sa produca nimic doar ca au avut pixul in mana.

    am mai stat si-n anii trecuti cate o sapt. in alba iulia.cand vad soferii ca vrei sa treci pe trecere pai opresc pe cand aici stai in mijlocul drumului pe trecere si nu opreasc.si bucurestiul a inceput putin sa se mai schimbe nu mai e salbaticia de odata.

  • Viorel spune:

    La capitolul curatenie, in Pitesti este jale mare. Un mic exemplu, zona LIDL Prundu langa tomberoanele de gunoi. De curatat balariile si tuns gardurile vii nici nu poate fi vorba. Si multe, multe altele.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90