- Publicat de: ePitești
- 21-08-2018, ora 19:34
- Editorial
CENTENARUL LOR ŞI CENTENARUL NOSTRU
Centenarul lor şi centenarul nostru. Peste câteva luni, România face 100 de ani de la Marea Unire. O ocazie cum nu se poate mai bună pentru poporul care a inventat Cântarea României ca să organizeze cât mai multe activități sub egida centenarului.
Citiți și: Argeș. Mesaj deosebit de important de la Apă-Canal: Se întâmplă între 4 și 7, luna aceastaAșa s-a ajuns și la „Chemarea de la Golești”, așa cum au botezat mai marii județului Argeș o declarație făcută publică în cadrul Serbărilor Argeșului și Muscelului de anul acesta. Nu voi vorbi prea mult despre această activitate, pe care o știm deja cu toții, cu bune și cu rele, cu valori adevărate și cu discursuri pompoase, cu mâncare gratis și cu campanie electorală pentru unul și același partid, an după an. Dar nu pot să nu mă uit mai cu atenție la respectiva „Chemare”, de care șefii județului par să fie tare mândri. Este, de fapt, un fel de declarație care se vrea programatică, în care se spune, ca să dau un singur citat edificator, că „Județul Argeș a avut și va avea, întotdeauna, un rol important în istoria României.”, în condițiile în care nici nu mai știu cât a trecut de la ultima dată când am avut un ministru argeșean, iar posturile din administrația județului sunt ocupate de oameni din afara Argeșului (a se vedea cazul șefului Poliției, venit din Teleorman).
Semnatarii fac apeluri repetate la unitate și responsabilitate, vorbesc de năzuința de secole a românilor pentru desăvârșirea Statului Național Unitar Român și le cer acelorași români să-și amintească de ora astrală de acum un secol. Vor solidaritate și toleranță, implicare și pace socială, precum și încetarea vrajbei și disputelor neproductive. Iar la final, propun un proiect de țară menit să recâștige încrederea în România și în poporul român. Nu se spune a cui încredere, dar ne putem imagina că tot a acelorași români, că doar se vorbește de patriotism luminat și de tradiții.
Citiți și: Teroare în Argeș!La prima vedere, totul e frumos și nobil și te gândești că poate n-ar strica să facem exact ce propune „Chemarea de la Golești”. După aceea te uiți în jur și vezi că nu prin fraze sforăitoare, chiar adevărate fiind ele, inspiri unitatea dintre românii care s-au săturat de conducători penali și cei care își doresc să-i aibă în continuare în fruntea bucatelor. Nu prin chemări repetate la pace socială închizi vrajba întreținută de reprezentanți ai statului român în disputele lor meschine cu cei care au altă părere. Și, cu siguranță, nu readuci încrederea într-un stat care-și bate cetățenii doar printr-o simplă declarație, care, deocamdată, nu este vizibilă decât la nivel local.
Dar aș vrea să fiu optimist și sper să văd principiile generoase enunțate în „Chemarea de la Golești” (pentru că există câteva acolo care sunt mai mult decât simple declarații politicianiste) preluate de partidul de guvernământ și introduse în programul de guvernare. Ar fi, poate, o reparație morală meritată de județul care a dat atât de mulți oameni de stat țării care acum este guvernată de probabil una dintre cele mai slabe echipe din toate timpurile. Ar fi, poate, o adevărată reconciliere între centenarul lor, al celor care ne conduc, și al nostru, al celorlalți.