HerasMed (930 x 122 px)

curtea de arges

GARĂ REGALĂ, SOARTĂ AMARĂ. RUȘINE SĂ NE FIE!

Gara regală din Curtea de Argeș este acum, pe grabă, cosmetizată. În acel stil pompieristic de care îmi e atât de rușine, abia azi, din rațiunile știute, gara are parte de atenție. Desigur, nu temeinică, doar de conjunctură și de suprafață. Odată trecute funeraliile Majestății Sale, sunt convins, va fi dată iar uitării.

Citiți și: ,,Minunea” de la Gara Regală: După zeci de ani de abandon, bijuteria revine la viață

În iunie 2012, și nu doar atunci, aproape am implorat ca această minunată bijuterie arhitectonică să fie renovată. Este un editorial pe care l-am scris în urmă cu mai bine de 5 ani în Ziarul Profit din Curtea de Argeș. Citiți-l, vă rog, ca pe o mărturie. O mărturie despre vremuri cumplit de rușinoase pentru români, vremuri în care ne-am abandonat monumentele, lăsându-le pradă gunoaielor, buruienilor, furturilor.

La final, un post scriptum în legătură cu o scurtă discuție avută pe acest subiect cu ministrul de atunci al Culturii, Mircea Diaconu.

Citiți și: Marele actor Mircea Diaconu a murit

18 iunie 2012 

Domnule Mircea Diaconu, renovaţi gara regală!

Când îi aud pe unii şi pe alţii, în special politicieni, mestecând cu nonşalanţă cuvinte aiuritoare şi fraze bombastice despre Curtea de Argeş ca atracţie turistică, mă ia brusc durerea de cap. Gurile mari care spun bazaconii de felul ăsta sau ne cred de-a dreptul proști, sau nu au văzut niciodată un oraş occidental cu adevărat turistic. Să vă dau un exemplu care confirmă realitatea că în Curtea de Argeş turismul este o gogoriţă pentru tăntălăi.

I se spune „oraşul regilor”. Acum, nu-şi merită titlul nici pe departe. Gara regală inaugurată în vremea lui Carol I pare abandonată. Deşi monument istoric, tencuiala exterioară, în unele părţi, este căzută ori vălurită. Pe o porţiune consistentă, pur şi simplu nu mai există tencuială: se văd cărămizile de dedesubt.

Am vorbit personal cu ministrul Culturii, Mircea Diaconu, şi cu deputatul Mircea Drăghici pentru renovarea acestei bijuterii arhitectonice. Am folosit şi reţeaua de socializare Facebook pentru a arăta lumii în ce stare de degradare a ajuns gara. Am postat articolele (cu fotografiile doveditoare) scrise de mine pe această temă în 2011 şi zilele trecute (articole apărute în „Opinii Libere”) inclusiv pe pagina de Facebook a Principelui Radu Duda.

Vreau să cred că Alteţa Sa şi Principesa Margareta, odată sesizaţi, vor pune umărul la rezolvarea problemei.

Indiferenţa faţă de monumentele noastre istorice, oricum puţine, care au sau care pot avea şi valoare turistică, demonstrează, şi ea, ce neam de oameni ignoranţi suntem. Este incredibilă şi revoltătoare lipsa de atitudine a autorităţilor. După articolul despre gara regală din Curtea de Argeş pe care l-am publicat anul trecut, singurul care a încercat să mişte lucrurile este Cristian Cocea. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură li s-a adresat superiorilor săi din minister. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic.

Gara regală din Curtea de Argeş poate fi o atracţie turistică. Nu doar prin ea însăşi. Cum ar fi, de pildă, dacă în zonă, pe o rază de câţiva kilometri, ar circula un tren de epocă? Evident că pentru aşa ceva este nevoie şi de implicarea Căilor Ferate Române. Cu voinţă şi puţină imaginaţie, coroborate cu interesul pe care îl stârneşte Mănăstirea, gara regală ar putea deveni parte a unui mic circuit turistic pe placul vizitatorilor. Nu e greu.

Aştept ca ministrul Culturii să profite de onoarea de a fi şi senator de Curtea de Argeş. Are posibilitatea să le demonstreze argeşenilor din colegiul pe care îl reprezintă în Parlament că respectă trecutul istoric al zonei. Ca să nu mai spun că este şi un admirator al Casei Regale. Ca ministru, Mircea Diaconu poate şi trebuie să asigure banii necesari pentru renovarea gării regale din Curtea de Argeş.

PS: Încă ceva care nu am scris atunci, poate doar din speranța, naivă, că Mircea Diaconu va mișca lucrurile cumva.

Vila Florica din Ștefănești, mai 2012, aniversarea înființării Partidului Național Liberal. Mircea Diaconu, ministru al Culturii, eu, jurnalist. Îl pun în temă, în discuția la care am făcut referire în editorial, asupra stării deplorabile în care a ajuns Gara regală. Știți ce îmi spune? „Vorbiți la CFR!”.

Răspunsul aproape că mi-a tăiat picioarele. Inițiasem dialogul convins că în a doua secundă ministrul, ministrul și senatorul de Curtea de Argeș Mircea Diaconu va alerta întreg ministerul și întreg Guvernul, Transporturile și Căile Ferate, pentru necesara renovare. Că, oricum, va face CEVA, el, MINISTRUL… El, ministrul și senatorul de Curtea de Argeș…

PIZZERIA SAPORI 555 222
Pizza Sapori Italia 570 90