pizzeria sapori  930 122

alegeri

PE BANII TĂI

Pe banii tăi. Tatăl meu are o vorbă: Cine plătește, comandă. Pentru că o țin minte încă din primii ani ai copilăriei, a ajuns să mi se întipărească în minte. Și să mă stimuleze, ori de câte ori am lucrat pentru cineva, fie el client de publicitate, cititor sau telespectator, sau simplu cetățean, să îmi fac cât de bine pot treaba și să fiu mereu gata să dau explicații despre munca mea în slujba unei comunități mai mari sau mai mici.

Citiți și: Angajații în extaz: Zile libere cât cuprinde!

Am avut acest principiu și pe vremea când lucram în mediul privat, în presa argeșeană, l-am avut și când am fost angajat al unei instituții publice din Argeș și îl am și acum. Și cred cu tărie că toți cei care lucrăm pentru public îi suntem datori aceluiași public cu informații clare, cu un comportament decent și cu respect.

Inclusiv primarul Piteștiului, Cornel Ionică, subiectul unui interviu realizat de colegii de la ePitești.ro, care au vrut să discute cu edilul recent declarat incompatibil de ANI despre salariul său de vreo 21.375 de lei brut. Salariu de bugetar, plătit, așadar, de către tine, dragă cititorule care îți onorezi obligațiile către bugetul de stat.

Citiți și: Exclusiv/Breaking! IMPAS la Dacia

Reacția primarului mi s-a părut cel puțin ostilă, de parcă cetățenii care l-au votat și probabil îl vor vota și la anul n-ar merita să știe ce face el de banii ăștia mulți pe care-i încasează. E drept, atribuțiile primarului pot fi găsite pe internet, pe pagina Primăriei, sau prin alte locuri, dar nu toată lumea are timp să caute pe net, ca să nu mai vorbim despre cei care chiar nu știu să umble cu calculatorul. Pentru ei se interesează presa, care își face astfel datoria de a informa publicul.

Și de aceea, ori de câte ori îl întreabă presa ceva pe un cetățean, dacă încasează fie și un leu vechi din banii contribuabililor, este de datoria lui să răspundă. Pentru că banii aceia nu i-a moștenit de la vreo mătușă și nici nu i-a câștigat la loto. Sunt plătiți de către contribuabil pentru serviciile publice de care ar trebui să beneficieze. Iar el, în calitate de angajat la stat, este pus acolo, prin numire sau prin vot, să presteze a activitate către populație.

Mai bine sau mai rău, cum se pricepe și el, firește, că nu toată lumea este geniu. Dar măcar s-o facă într-un mod respectuos și transparent și să nu se enerveze ori de câte ori îl întreabă cineva ceva ce nu-i convine despre munca lui publică. Pare o cerință minimă, dar, dacă te uiți la aroganța cu care îți vorbesc aleșii neamului, de obicei de la televizor, că în carne și oase îi vezi doar în campanie, și atunci foarte rar, ajungi să te întrebi dacă nu cumva tu ești în slujba lui, pe banii tăi, în loc să fie invers!

Ori de câte ori te bate acest gând, dragă cititorule, amintește-ți că tu îi plătești salariul arogantului care are limuzină la scară și-și face vacanțele în locuri pe care tu nici măcar nu le visezi. Și nu te jena să-l tragi de mânecă. Mergi în audiență la el, bate-l la cap, trimite-i scrisori, petiții și tot felul de mesaje, informează-te constant despre ce face el pentru tine și nu ezita să-i aduci aminte de ceea ce ți-a promis când ți-a cerut votul.

Iar dacă nu te bagă în seamă, dă-l în judecată! Justiția o fi ea aproape pe butuci, tot pentru că niște aroganți vor să scape nepedepsiți, dar încă le mai dă frisoane unora dintre aleși. Chiar și dacă rămâne la stadiul de bau-bau, amenințarea cu instanța poate fi suficientă uneori pentru cei mai mulți dintre cei care muncesc pe banii tăi, dragă cititorule.

Nu știu dacă o astfel de atitudine va schimba ceva peste noapte în administrație, dar cu siguranță va schimba destule în viața ta, odată ce vei realiza că, cerând informații de la angajații tăi, devii tu însuți mai conștient de puterea ta. Pe care o poți folosi mult mai bine la vot, anul acesta, la alegerile europarlamentare și la cele prezidențiale, și mai ales la anul, la alegerile locale și la cele parlamentare.

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90