HerasMed (930 x 122 px)

cornel ionica

Exclusiv | Pitești: Sfârșit de drum pentru un politician controversat

Exclusiv | Pitești: Sfârșit de drum pentru un politician controversat

Citiți și: Momente dificile pentru Cornel Ionică. Acesta ar fi suferit un accident

Fost primar al orașului și ulterior consilier local din partea Partidului Social Democrat (PSD), Cornel Ionică părăsește oficial scena politică.

După încheierea mandatului său de primar al municipiului Pitești (2016-2020), Cornel Ionică a candidat și a fost ales consilier local pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

Citiți și: DE CE GENTEA NU ESTE ÎNCĂ PRIMAR. IONICĂ ȘI DINU AR PUTEA RATA CONSILIUL LOCAL

Acum, Ionică își încheie oficial mandatul în cadrul Consiliului Local, marcând finalul unei prezențe publice intense, dar controversate.

 

CINE ESTE CORNEL IONICĂ?

Cornel Ionică, născut pe 15 noiembrie 1949 în comuna Vedea, județul Argeș, a fost în ordine: viceprimar, primar și consilier local în Pitești.

Înainte de a intra în administrația publică, a lucrat o perioadă îndelungată la Arpechim.

Ionică a deținut funcția de viceprimar al municipiului Pitești timp de 16 ani, începând din anul 2000. În 2016 făcut pasul cel mare, fiind ales primar al Piteștiului.

SĂ NU UITĂM: Cum a rămas orașul fără primar

În calitate de viceprimar, iar mai apoi de primar, Ionică a fost în centrul unor acuzații de conflict de interese.

În 2016, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că, în perioada în care a fost viceprimar (2008-2012), Ionică a participat la adoptarea unor hotărâri ale Consiliului Local care au favorizat societăți comerciale deținute de ginerele său.

Aceste hotărâri au permis firmelor respective să utilizeze spații publice și terenuri pentru activități comerciale.

În 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv raportul ANI.

Aceasta l-a declarat pe Cornel Ionică în conflict de interese.

Ca urmare, în martie 2019, prefectul județului Argeș a emis un ordin de încetare a mandatului său de primar. La acel moment prefectul Argeșului era Emilian Drganea.

Ulterior, în aprilie 2019, Tribunalul Argeș a admis cererea lui Ionică de suspendare a ordinului prefectului, permițându-i să revină temporar în funcție.

Viceprimarul i-a adus acuzații uluitoare

Întors temporar la conducerea Primăriei după suspendarea ordinului prefectului, Ionică a stârnit alte tensiuni în administrație.

Viceprimarul Sorin Apostoliceanu a declarat atunci că i-au fost restricționate atribuțiile în mandatul anterior al lui Ionică.

El a susținut că nu a avut acces la anumite documente esențiale.

Printre acestea s-au numărat și documentele legate de buget.

ePitești a tratat și atunci subiectul, pe larg, AICI.

În 2020, Cornel Ionică a dorit să candideze pentru un nou mandat de primar, însă nu a mai beneficiat de susținerea PSD.

Partidul a decis să îl susțină pe Cristian Gentea, care a devenit candidatul oficial al PSD pentru funcția de primar al Piteștiului.

Astfel, mandatul de primar al lui Ionică s-a încheiat oficial în 2020.

26 MARTIE 2020. CEARTĂ EPICĂ ÎN PLINĂ PANDEMIE DE COVID 19: PRIMARUL IONICĂ CONTRA ȘEFULUI ISJ, TITI TUDOSOIU, AMBII PSD

În ședința Consiliului Local Pitești de la acel moment, Dumitru Tudosoiu a cerut fonduri pentru educația online, dar primarul Cornel Ionică a respins solicitarea, invocând lipsa fondurilor. Discuția aprinsă s-a încheiat fără o rezoluție pentru elevii din Pitești.

Imagini, AICI:

Investiție de 3 milioane de euro din bani publici

Printre cele mai discutate inițiative din mandatul său se numără reabilitarea Pieței Primăriei și costul ridicat al unei toalete subterane, situate chiar în centrul orașului.

Reabilitarea pieței s-a efectuat de două ori în doar 14 ani. Primul proiect a fost în 2007, iar cel de-al doilea, în 2019.

Proiectul de reabilitare din 2019 a avut un cost de peste 14 milioane de lei, inclusiv TVA, finanțat din bugetul local, în contextul pandemiei, când resursele financiare erau limitate.

ePitești a scris și la acel moment, AICI.

„Bijuteria” Piteștiului: W.C. de 400.000 de euro

Proiectului de reabilitare a Pieței Primăriei a inclus și construirea unei toalete publice subterane în valoare de aproximativ 400.000 de euro.

Aceasta a fost amplasată strategic în zona centrală a pieței, fiind prezentată de autorități ca un element de modernizare și utilitate publică.

Cu toate acestea, costurile ridicate au stârnit un val de critici din partea publicului și a presei.

Pentru mulți oameni, investiția de sute de mii de euro într-o toaletă publică a părut exagerată, mai ales într-un oraș unde resursele ar putea fi folosite pentru alte nevoi comunitare.

Designul și facilitățile acestei toalete, denumită ironic „bijuteria Piteștiului”, au fost descrise drept „smart” și „de ultimă generație”, justificând astfel în parte bugetul alocat.

În martie 2021, ePitești a publicat un interviu exclusiv cu fostul primar Cornel Ionică, în care acesta a discutat despre costurile și necesitatea construcției toaletei subterane.

CITEȘTE AICI: Exclusiv – Ionică rupe tăcerea cu privire la WC-ul de sute de mii de euro din Piața Primăriei

Dezmăț pe bani publici

În 2019, Primăria Pitești a cheltuit peste 23.000 de lei pentru două deplasări în Olanda. La aceste deplasări au participat primarul și doi subordonați.

Cheltuielile au fost atunci justificate prin necesitatea alegerii designului carelor alegorice. Aceste care alegorice erau destinate evenimentului „Simfonia Lalelelor”.

Aceste cheltuieli au fost criticate, având în vedere că în Pitești există specialiști peisagiști care ar fi putut realiza aceste designuri.

Nici „Simfonia Lalelelor” din anul 2018 nu a fost lipsită de controverse.

Primăria a făcut atunci dezmăț pe bani publici.

A plătit 33.000 de euro, TVA inclus, pentru concertele organizate în Piața Primărie.

ePitești a prezentat atunci, în exclusivitate, contractul încheiat de municipalitate. 

Cornel Ionică își încheie cariera, marcată de proiecte ambițioase, dar controversate.

Numeroase semne de întrebare au fost ridicate privind transparența sa.

Au existat și critici asupra modului de prioritizare a fondurilor publice.

Ionică a lăsat în urmă o moștenire controversată în administrația locală din Pitești.

555 X 222 CAPRA
570×90 senatori-01 psd