- Publicat de: Cristina Stancu
- 12-10-2020, ora 17:00
- Politic
VIDEO: IONICĂ I-A FĂCUT CADOU LUI GENTEA UN ADMINISTRATOR PUBLIC CARE SĂ-L SCUTEASCĂ DE BĂTĂILE DE CAP CU VICEPRIMARII
UPDATE: Pentru că legea permite și pentru că cine împarte parte își face, proiectul inițiat de primarul Cornel Ionică (PSD) privind înființarea funcției de conducere „administrator public”, una strategică, gândită în sprijinul primarului ales, Cristian Gentea (PSD), funcție care să preia din atribuțiile viitorilor viceprimari (care, cel mai probabil vor fi ai PNL și USR-PLUS, forțele de dreapta care, împreună sunt majoritare în CL Pitești), a fost adoptat.
Citiți și: Poliția Locală „luată la ochi”! „Am dat mesaje, dar nu prind! Schimbare completă”Și era de așteptat să se întâmple asta, căci în actualul mandat, aflat pe ultima sută de metri, consilierii PSD mai pot face încă legea în CL Pitești.
Cum zilele frumoase în care social-democrații driblau, centrau și înscriau simultan cu propriile proiecte se apropie de sfârșit și cum se anunță bătaie mare de cap cu viitoarele inițiative ale lui Cristian Gentea, primarul ales avea mare nevoie de o pârghie care să-l ajute la șefia administrației publice locale.
Citiți și: Se întâmplă din nou: Stație de zeci de mii de € din Centru, vandalizată!Iar Ionică i-a făcut cadou tocmai această înființare a funcției de conducere „administrator public”, în care va fi plasat un om cheie din tabăra social-democrată (unii zic c-ar fi vorba chiar de Ionică, alții, de Lucrețiu Tudor).
„Organigrama și înființarea unei noi funcții sunt perfect legale”, a punctat azi, în ședința ordinară a CL Pitești, Cornel Ionică, (încă) primarul municipiului Pitești (VIDEO, de la minutul 30.00).
Nu de legalitate era însă vorba, ci de oportunitate și interesul din spatele înființării acestei funcții, interes care i-a cam pus pe jar pe liberali.
Știrea inițială:
Stratagema PSD la Pitești sau cum îți faci puterea dacă n-o ai
Fiindcă n-a reușit să obțină decât 8 mandate în Consiliul Local Pitești, PSD n-are suficientă susținere pentru primarul ales, Cristian Gentea, cum nu are nici puterea de a impune măcar un viceprimar (că de doi, cum a avut în ultimii ani, nici vorbă), iar o alianță cu unul dintre partidele de dreapta, ele însele, luate împreună, majoritare în CL Pitești (PNL-7, USR-PLUS-6), e mai mult decât improbabilă.
Dacă, cel puțin la PNL, lucrurile sunt clare, Sorin Apostoliceanu (foto), fiind ca și scos din cărți pentru fotoliul de viceprimar, după răzmerița din partid, acolo unde preferați sunt Mihai Coteț și Gelu Tofan, propuși de PNL în negocierile cu USR-PLUS (alianță, care vine și ea, evident, cu propunerile sale), în PSD lucrurile sunt un pic mai alambicate.
După recent instalatul vice, Dumitru Tudosoiu (foto), dacă nu avem parte de alte surprize, social-democrații nu vor mai avea acces, cel puțin pentru următorii 4 ani, la o funcție de viceprimar, cele două fotolii urmând a fi adjudecate de PNL & USR-PLUS .
Cu un control limitat de lipsa susținerii Consiliului Local, Gentea are nevoie de reconfigurarea puterilor.
Pe ultima sută de metri a actualului mandate al CL Pitești, controlat încă de PSD, în ședința ordinară a CL Pitești de luni, 12 octombrie, ar urma să fie modificate organigrama și statutul de funcții ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Pitești, iar referatul de aprobare care însoțește proiectul inițiat de Cornel Ionică e edificator pentru intențiile din spatele proiectului: sabotarea viitorilor viceprimari impuși de adversarii politici, prin reducerea atribuțiilor acestora, puterile lor urmând a fi pasate unui om cheie din tabăra social-democrată.
Concret, sub pretextul unei mai bune transparențe și clarități a structurii organizatorice, proiectul propune înființarea funcției de conducere „administrator public„, dar și mutarea unor funcționari publici în cadrul aparatului.
Potrivit proiectului, „numirea în funcție a administratorului public se face prin dispoziția primarului, care are ca anexă un contract de management. Contractul de management se încheie între primar și administratorul public, pe durată determinată, care nu poate depăși durata mandatului primarului”.
În baza contractului de management, administratorul public poate îndeplini atribuții de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.
Primarul poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.
La nivel teoretic, noile variantele pentru funcția de administrator public ar fi:
1 – primarul aflat la final de mandat, Cornel Ionică, inițiatorul stratagemei;
2 – fostul șef al Finanțelor argeșene, Lucrețiu Tudor.
Practic, potrivit unor surse ePitești.ro, alternativa Ionică, de care liberalii par extrem de îngrijorați, ar fi doar gluma de umplutură cu care PSD face haz de necaz la ratarea fotoliului de viceprimar și momeala aruncată PNL, Gentea preferându-l categoric pe Luc Tudor în postul strategic de așa-zis city manager.
Foto: Facebook