- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 9-05-2024, ora 13:57
- Știri, Știri
„Fabrică” de substanțe periculoase în Argeș. Prejudiciu de 2,1 milioane €
„Fabrică” de substanțe periculoase în Argeș. Prejudiciu de 2,1 milioane €
Citiți și: Argeș. Accident grav de Ziua Națională! Începător implicat și mașină prafAstăzi, au avut loc 34 percheziții în județele Cluj, Argeș, Ilfov.
Dar și în municipiul București, și într-o unitate de penitenciar.
Citiți și: Argeș: Sfidare și tupeu ! „Batman” la volan, acum pieton 5 luni!Descinderile sunt într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de:
-constituirea unui grup infracțional organizat,
-efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc,
-operațiuni ilegale cu precursori de droguri,
-trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc,
-spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2021, pe raza județului Cluj a fost inițiat și s-a constituit un grup infracțional organizat, format din zece suspecți.
Ulterior și-a extins activitatea și în județul Argeș.
Scopul fiind efectuarea de operațiuni cu produse dopante cu grad de mare risc și cu precursori de droguri precum și trafic internațional cu produse dopante cu grad de mare risc.
Liderul grupului a asigurat organizarea, finanțarea, aprovizionarea cu materie primă și utilaje (din China și India), retribuția membrilor, coordonarea și controlul activităţilor infracţionale.
„Fabrică clandestină în Argeș”
Iar membrii grupului infracțional din eșalonul de execuție s-au ocupat de:
-transportul materiei prime la o fabrică clandestină situată în județului Argeș
-producerea substanțelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora,
-predarea către curieri și încasarea sumelor de bani aferente livrărilor efectuate.
Preluarea, gestionarea și confirmarea comenzilor de substanțe a fost realizată de suspecți prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.
Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieșit că prin intermediul mai multor societăți controlate de membrii grupului, care aveau contracte de prestări servicii cu firme de curierat au fost livrate peste 29.000 de colete conținând astfel de substanțe pe teritoriul României.
Iar alte 200 au fost exportate în diferite țări.
Alți membri au avut rolul de a falsifica contracte și facturi în scopul de a conferi o proveniență legală sumelor de bani obținute din trafic, de a pune la dispoziție conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activitățile infracționale, de a depune și transfera bani în aceste conturi, controlate și utilizate de lider.
Din investigațiile efectuate a rezultat că suma spălată de grupul infracțional organizat se ridică la aproximativ 2,1 milioane euro.
Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alți trei suspecți (membri ai aceleași familii) au organizat procurarea, importul din Ungaria și transportul în România a 50 kilograme substanță psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării.
Întreaga cantitate fiind depistată și indisponibilizată pe parcursul unei acțiuni de prindere în flagrant.
Amănunte, AICI.