Donaris 930 x 122

datorii

Firmele cu datorii derizorii vor fi cercetate penal!

Cele aproximativ 53.000 de firme a căror situație a fost transmisă de ANAF către Poliția Română pentru începerea cercetărilor penale au în medie restanțe de doar 7.040 de lei, potrivit datelor oficiale.

Citiți și: S-a pus lacătul pe aceste firme!

Cum pe listă sunt și sume mari, rezultă că pot ajunge în situația unor dosare penale, în funcție de capacitatea de lucru a Poliției, și firme cu datorii derizorii către stat.

Legislația actuală nu prevede un plafon de la care să înceapă sesizările penale, însă o astfel de abordare cu discernământ ar fi necesară, pentru a evita urmărirea contribuabililor pentru sume ridicole, dar și pentru a nu îngreuna cu muncă inutilă activitatea unor instituții.

Citiți și: Aceste datorii la stat se anulează!

Este necesar să fie evitate sesizările penale în cazul firmelor care nu pot plăti obligații pentru că lipsa lichidităților necesare plății este determinată de factori externi, printre care poate fi și statul.

De exemplu, o firmă care care a executat un contract pentru stat, dar la care plata întârzie, sau o firmă care are de încasat bani din urmă pentru concedii medicale deja plătite din fonduri proprii salariaților.

De asemenea, o firmă poate fi în situația în care are de încasat la rândul ei bani de la clienți.

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunțat la idee și a transmis Poliției informații despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă

Potrivit analizelor ANAF, la finele lunii iulie, un număr de 52.976 contribuabili activi înregistrau 372,93 milioane lei obligații fiscale neachitate reprezentând impozite și/sau contribuții sociale cu reținere la sursă (restanțe mai mari de 60 de zile), a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data de 1 martie 2022 (conform prevederilor art.6¹ alin. (1) din  Legea 241/2005 pentru prevenirea și  combaterea evaziunii fiscale).

Foto descriptiv: Playtech.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Un comentariu

  • gicu spune:

    Sa-i faca dosar penal si firmei „Statul Roman ” daca are datorii!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90