930×122 CAPRA 5

călătoria în timp

Imposibilitatea posibilității călătoriei în timp

Posibilitatea de a călători în timp, fie că este vorba de a remedia o greșeală din trecut sau de a obține o perspectivă asupra viitorului, a fost îmbrățișată de mult timp de domeniul științifico-fantastic și dezbătută de fizicienii teoretici.

În timp ce dezbaterea continuă cu privire la imposibilitatea călătoriei în timp, se pot distinge unele modalități mai mult imaginare decât reale, precum „gaura de vierme” sau o mașină DeLorean, ca în trilogia Înapoi în viitor.

În termeni științifici, călătoria în timp s-ar produce prin dilatarea timpului, o proprietate a relativității speciale a lui Einstein. Acest geniu al matematicii a fost primul care și-a dat seama că timpul nu este constant, așa cum se credea anterior, ci încetinește pe măsură ce te miști mai repede prin spațiu.

TEORIA LUI EINSTEIN

Ca parte a teoriei sale, Einstein a reimaginat spațiul în sine. El a inventat noțiunea „spațiu-timp”, contopind cele trei dimensiuni ale spațiului și o dimensiune a timpului, într-un singur termen. În loc să trateze spațiul ca pe un loc plat și rigid care ține toate obiectele din univers, Einstein l-a gândit ca fiind curbat și maleabil.

Conform teoriei sale, deoarece timpul se mișcă mai încet pe măsură ce te deplasezi mai repede prin spațiu, cu cât un obiect este mai aproape de centrul Pământului, cu atât timpul se mișcă mai lent pentru acel obiect, adică timpul se dilată.

EXEMPLE DE DILATARE A TIMPULUI

Un exemplu dramatic de dilatare a timpului poate fi văzut în filmul Interstellar, atunci când Matthew McConaughey și echipajul său aterizează pe o planetă cu un câmp gravitațional extrem, cauzat de o gaură neagră din apropiere. Din cauza acestei influențe gravitaționale intense, timpul încetinește dramatic pentru echipajul de pe planetă, făcând posibil ca o oră acolo să fie echivalentă cu șapte ani pe Pământ.

Acesta este motivul pentru care, atunci când echipajul se întoarce pe Pământ, fiica lui Matthew McConaughey este mai în vârstă decât el, pe când înfățișarea sa pare să fie aceeași.

Nu numai filmele ilustrează cum ar putea arăta viitorul, ci și jocurile de strategie precum pokerul. Cu ajutorul unor căști VR, poți ateriza într-un loc exotic, cum ar fi Macau 2050, unde lucrurile se desfășoară ca la o masă rotundă reală, simplu, intuitiv, captivant, totul într-un Macau futurist, peste 29 de ani.

Deși ar fi fascinant să putem călători înapoi în timp, poate că este mai bine dacă trecutul, la fel ca și viitorul, să rămână neatinse. Călătorirea în trecut implică posibilitatea de a face o modificare care ar putea distruge viitorul, iar alterarea viitorului poate aduce daune prezentului.

Și, așa cum a spus regretatul Stephen Hawking în cartea sa, Black Holes and Baby Universes, „cele mai bune dovezi pe care le avem că o călătorie în timp, în trecut, nu este posibilă și nu va fi niciodată, este faptul că nu am fost invadați de turiști din viitor.”

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA