Donaris 930 x 122

agresiune

„Era atât de rău încât am vrut să mă sinucid cu nenumărate ocazii”

Era atât de rău încât am vrut să mă sinucid cu nenumărate ocazii”

Citiți și: Momente crunte! Dramă la căpătâiul polițistului local din Pitești

Bullying-ul este o acțiune care produce injurii celorlalți efectuată în mod repetat, care se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică sau psihologic, prin producerea unor daune emoționale.

Instrumentele acestui fenomen sunt cuvintele, acțiunile sau excluderea socială. 

Citiți și: Româncă arestată în Italia pentru că și-a terorizat iubitul

Școala este locul pe care copiii și-l aleg pentru descărcarea de frustrări, pentru că aici se pot manifesta fără ca părinții să știe ce se întâmplă.

Potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății, incidența violenței în școli crește odată cu vârsta elevilor, cea mai mare rată a agresiunilor fiind înregistrată în rândul tinerilor cu vârsta de 15 ani, cu un procent de 23%.

La nivelul țării noastre, 9 din 10 cazuri de bullying se petrec în școală – în curtea școlii, în pauză, sau în timpul orelor. 

Am stat de vorbă cu o tânără stundentă din Pitești care a trecut printr-o experiență traumatizantă.

 Ana este o tânără de 19 ani, studentă a Universității din Pitești, care s-a confruntat cu bullying-ul încă de la o vârstă fragedă. Aceasta nu a dorit să îi publicăm toata identitatea, motivele fiind lesne de înțeles.

Iată interviul pe care ni l-a acordat aceasta:

„Era atât de rău încât am vrut să mă sinucid cu nenumărate ocazii” a declarat tânăra. 

ePitești: Când a început totul? 

Ana: Totul a început în clasa a 5-a când unul dintre colegii mei mi-a spus că mă place și că ar vrea să fim împreună, l-am refuzat și ulterior am aflat că totul era o glumă și că aproape am picat în plasă.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu am acceptat. Colegul respectiv și-a făcut un scop din a mă înjosi în fața tuturor după asta, cu puțin ajutor din partea unei colege mai urâcioase.

Eu sunt mai slăbuță și nu am avut niciodată forme sau mai știu eu, asta era și lucrul de care se lega cu fiecare ocazie pe care o avea. M-am urât atât de tare pentru că nu eram perfectă cum își doreau ei. Eram atât de deprimată încât nu mai voiam să merg la școală. 

ePitești: Care a fost cel mai rău lucru pe care ți l-a făcut? 

Ana: Cel mai rău dintre toate a fost când mi-a tras pantalonii la ora de sport în mijlocul sălii. Au râs toți de mine atunci. Am fost atât de rușinată încât am început să plâng și am plecat acasă. 

ePitești: Ai spus cuiva la școală despre ce ți se întâmpla? 

Ana: Cine să mă asculte? Era preferatul tuturor, nici nu m-ar fi băgat în seamă. Nici nu știu sincer dacă m-ar fi crezut. Am spus o singură dată dirigintei. Ce a făcut ea? L-a certat în fața clasei o dată și atât.

El a început să plângă, și-a cerut scuze și atât. După două sau trei zile lucrurile s-au întors la normal. 

ePitești: Au observat părinții tăi de ceea ce ți se întâmplă? 

Ana: Cred că nimeni nu s-ar fi gândit, mai ales pentru că eu eram un copil fericit mereu. Faptul că stăteam acasă era o problemă, dar ei nu știau că mă protejam de bullying.

Părinții mei doar credeau că sunt leneșă și nu vreau să mă duc la școală. Plus că părinții mei lucrau destul de mult și nici nu cred că aveau timp să observe.

Nici nu cred că le-am spus vreodată ce mi se întâmpla la școală. 

ePitești: Cum te-au afectat pe termen lung lucrurile pe care le-ai experimentat? 

Ana: Nu mai am pur și simplu încredere în mine, mi se pare că tot ce fac e greșit. Nu mă mai consider frumoasă indiferent de câte complimente primesc.

Câteodată nici nu mai știu să savurez o glumă legată de vreun lucru pe care l-am făcut.

Sunt foarte multe lucruri pe care le-am pierdut la mine din cauza comentariilor răutăcioase care m-au făcut să mă schimb. 

ePitești: A fost vreun moment în care ți-ai dorit să termini totul? 

Ana: În fiecare zi! Era atât de rău încât am vrut să mă sinucid cu nenumărate ocazii. Era singura modalitate prin care vedeam eu lucrurile rezolvate. 

ePitești: Dacă l-ai avea în față pe băiatul respectiv ce i-ai spune? 

Ana: L-aș întreba de ce a făcut ceea ce a făcut și i-aș mai spune că l-am iertat. Da, chiar am făcut-o. Din cauza lui știu ce nu trebuie să îi spun niciodată unui om și știu cum o să îmi educ copiii.

M-a distrus pe o parte, dar m-a ajutat pe alta. Poate că îi sunt puțin recunoscătoare, dar mi-ar fi plăcut să nu trebuiască să trec prin toate lucrurile alea. 

ePitești: Te-ai mai întâlnit cu el? 

Ana: Nu. Dar l-am găsit pe facebook și am mai auzit de el de la câțiva prieteni. Aproape are chelie la 20 de ani, nu face facultate, nu lucrează și stă pe banii părinților.

Cineva mi-a zis acum foarte mult timp “Ăla care te înjosește pe tine e doar ăla care nu o să facă nimic cu viața lui pentru că dacă era mai bun decât tine nu te-ar fi înjosit în primă fază”, după ce l-am văzut pe el am realizat că așa e. 

ePitești: Crezi că avea o problemă directă cu tine? 

Ana: Cred că avea el probleme ca om. Țin minte că a fost o perioadă în care ne împrietenisem și era cu totul diferit față de cum era la școală.

Atunci am aflat și de problemele pe care el le avea cu părinții lui și cât îl urau, cred că el doar a văzut în mine un mod de a se elibera.

Era o persoană rănită și neînțeleasă, ăsta e motivul principal pentru care l-am iertat. Nu era un monstru. 

ePitești: Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ți-ai spune ție din trecut? 

Ana: În primul rând, cred că mi-aș da o palmă pentru că m-am gândit să mă sinucid. Și în al doilea rând, mi-aș spune să rezist până la liceu pentru că nu o să mai trec prin ce am trecut.

Liceul a fost opusul a tot ce a fost gimnaziul. Poate că mi-aș mai spune niște replici mai bune doar pentru a-l face și pe el să simtă măcar puțin din ce am simțit eu.

Cred totuși că mai mult mi-aș dori ca eu din prezent să o strâng în brațe pe copila de atunci, să îi șterg lacrimile și să îi spun că totul o să fie bine în viitor și pentru ea. 

ePitești: Ce sfat ai pentru persoanele care s-au confruntat cu bullying-ul? 

Ana: Să se țină tare și să nu renunțe la luptă! Și cred că sfatul pe care l-am primit și eu la rândul meu cu „ăla mai bun” e perfect pentru toată lumea.

Eu consider că fiecare primim ce merităm la un moment dat în funcție de lucrurile rele pe care le-am făcut de-a lungul vieții.

Cel mai important: dacă treceți prin asta cereți ajutor pentru că asta poate ajuta destul de mult! 

Bullying-ul are mai multe fețe și se manifestă diferit pentru fiecare copil având forme diferite, intenția este aceeași: să provoace suferință. Există cicatrici lăsate de acest fenomen care sunt purtate de victimă toată viața.

Foto principal (descriptiv): edupedu.ro, foto 2 articol (descriptiv): editiadedimineata.ro

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Un comentariu

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90