930X122 MAIA

investitie

Investiție uriașă la Vidraru!

Investiție uriașă la Vidraru!

Citiți și: Argeș. Investiție de aproape 5.000.000 € la un spital important

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se pregătește să scoată la licitație, pentru a cincea oară consecutiv, contractul „la cheie” de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție din România.

Alte 4 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini, relevă date analizate de Profit.ro.

Citiți și: Începe! Investiție strategică la Vidraru!

La cea mai recentă licitație, demarată în 2020 și anulată la începutul anului în curs, contractul fusese estimat la o valoare totală de circa 87 milioane euro plus TVA.

Cost de peste 175 milioane euro plus TVA

Între timp, din cauza inflației galopante, costul total al lucrării este apreciat acum de Hidroelectrica la un nivel mai mult decât dublu, de peste 175 milioane euro plus TVA, se arată într-un document al companiei.

Licitația anulată anul acesta fusese câștigată de consorțiul de consorțiul Romelectro- Litostroj Power, însă în cele din urmă contractul nu a mai fost semnat (ca urmare a refuzului consorțiului, potrivit Hidroelectrica), iar Romelectro a intrat în insolvență.

„Prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem”, menționează Hidroelectrica.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Foto: Arhivă ePitești.ro/Descriptiv

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570 X 90 CAPRA 3