NOR CURIER 930X122

itm

ITM, anunț de ultim moment! E obligatoriu! Amendă de 7.000 de lei

ITM, anunț de ultim moment! E obligatoriu! Amendă de 7.000 de lei

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș face un anunț deosebit de important pentru toți angajatorii!

În contextul incidentelor periculoase care au avut loc în ultima perioadă, ca urmare a efectului termic al curentului electric, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș informează asupra următoarelor obligații ale angajatorilor:

Citiți și: ITM: Sancțiuni de peste 1 milion de €!

 ,,Evenimentul este definit ca fiind accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate,incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune, conform prevederilor art.5, lit.f din Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea  în muncă, cu  modificările şi completările ulterioare.

 Totodată, potrivit dispozițiilor art.5, lit.o din actul normativ anterior menționat,incidentul periculos este evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfuncționalitatea unei activități sau a unui echipament de muncă sau/și din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucrătorii, dar ar fi fost posibil să aibă asemenea urmări și/sau a cauzat ori ar fi fost posibil să producă pagube materiale.

Orice eveniment, aşa cum este definit mai sus, va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.”, se arată în comunicatul de presă.

Angajatorului îi revine obligația de a comunica imediat evenimentele, nu mai târziu de 24 de ore, după cum urmează:

ITM, anunț de ultim moment! E obligatoriu! Amendă de 7.000 de lei

– inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f, din Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătate în muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

– asiguratorului, potrivit legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;

– organelor de urmărire penală, după caz.

Constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei  necomunicarea de îndată a oricărui eveniment, mai transmite ITM Argeș.

Foto: Descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3