NOR CURIER 930X122

itm

ITM, anunț deosebit de important pentru angajați! Sancțiuni de 8.000 de lei

ITM, anunț deosebit de important pentru angajați! Sancțiuni de 8.000 de lei

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Inspectoratul Teritorial de Muncă vine cu un anunț important privind drepturile angajaților.

Potrivit legii, angajatorul nu poate stabili pentru angajat un venit mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară.

Citiți și: Interzis în 2024: Sancțiuni uriașe pentru orele de liniște la bloc

De asemenea, acest salariu de bază minim brut pe țară poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la încheierea contractului.

ITM, anunț deosebit de important pentru angajați! Sancțiuni de 8.000 de lei

După împlinirea celor doi ani, angajatorul este obligat de lege să majoreze veniturile angajaților, contrar riscă sancțiuni de până la 8.000 de lei:

,,Reiterăm faptul că, în raport de dispozițiile art.164 alin.2(1)(2) din Legea nr.53/2003- Codul Muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioarme, angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul  individual de muncă sub salariul de bază inim brut pe țară.

Astfel, potrivit prevederilor legale intrate în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Prevederile susmenționate se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Prin urmare, din 2024 angajatorii au obligația de a majora salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie aflat în vigoare la 01 ianuarie 2024.

Precizăm faptul că această majorare se face prin încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, valoarea efectivă a salariului fiind stabilită prin negociere între părți.

În raport de aceste dispoziții legislative, angajatorii, potrivit prevederilor art.4 alin 3 din H.G. nr.905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, pentru transmiterea modificărilor au la dispoziție un termen de maximum 20 zile lucrătoare de la data producerii acestora.

Netransmiterea modificării salariului în aplicația Revisal în termenul legal constituie contravenție  și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei.”, se arată în comunicatul de presă transmis de ITM.

Foto: Arhivă/Descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

5 comentarii

  • Feraru Adrian spune:

    Bună seara!Eu și muuulți colegi am fost „detașați”de la firma de pază Romanian Security System la firma ARD Security Craiova.In septembrie ne-a reangajat, fără ca nici măcar SĂ ȘTIM.

  • Marian Radu spune:

    așa este la toate firmele in acest domeniu din păcate ITM nu face nimic din păcate

  • ADRIAN ONICEL spune:

    Dacă firmele sunt străine nici nu va face.

  • Vlăduț spune:

    Știe cineva de ce la SC ApaPROD SA – Deva, nu merg niciodată?

  • Adrian Ionescu spune:

    Sunt anumite firme de pază care plătesc agenții de pază sub salariul minim pe economie exemplu SGS, Libra , Pantera Guard, Inteligent Security etc. Adică muncești 240 de ore și iei salariul 2000… 2200 RON..

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90