New Profesional Consult 930 x 122

permis

Legea a fost modificată! Ce se întâmplă cu permisele

Legea a fost modificată! Ce se întâmplă cu permisele

Citiți și: Este oficial! Atât se stă acum pentru proba de traseu, în fiecare oraș

Există mai multe etape ce trebuie parcurse de șoferii care au rămas fără carnet prin care pot reduce perioada de suspendare a permisului auto.

Dar pentru că legea a fost modificată recent, sunt obligați să îndeplinească două condiții principale, arată Promotor.ro.

Citiți și: Anunț important pentru cei care vor să obțină permisul de conducere!

Iată ce modificări au fost aduse la Codul Rutier:

Codul Rutier stabilește că cei care vor să reducă perioada de suspendare a permisului, trebuie:

– să nu fie șoferi începători (să nu se afle în primul an de la dobândirea lui)

– să susțină un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Ambele condiții sunt obligatorii.

Testul teoretic se susține la Direcția Generală de Permise și Înmatriculări (DGPCI).

Legea a fost modificată anul trecut, iar acum se poate reduce suspendarea cu o treime.

Iată ce prevede legea:

„La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime”, se precizează în OG 1/2022.

Legea a fost modificată! Ce se întâmplă cu permisele

Reducerea se face la cerere, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului pe raza căruia a fost săvârșită fapta. Sau de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz.

Astfel, dacă prin vechea lege puteai reduce suspendarea cu cel mult 30 de zile, indiferent de faptă, acum reducerea se raportează la numărul de zile de suspendare.

Ceea ce înseamnă, de exemplu, în cazul celor cu o sancțiune de 60 de zile de suspendare, că pot recupera permisul după 40 de zile.

Nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cei care au cumulat, din nou, 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

Nici cei care au permisul auto suspendat pentru condusul sub influența alcoolului, nu pot cere reducerea pedepsei.

Și în cazul șoferilor care au depășit cu mai mult de 70 km/h viteza maximă admisă, nu au oprit la trecerea șinelor de cale ferată sau care au întors ori au mers pe contrasens pe autostradă.

Detalii, AICI .

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

6 comentarii

  • Sofer spune:

    Absolut nimeni NU discută despre NECONSTITUȚIONALITATE A O.U.G. 195/2001 .
    DREPTUL la MUNCA este garantat de art 41 al constituției.
    Pentru o contravenție să zicem săi îngrădești dreptul la muncă un șofer profesionist este constituțional ?
    – DISCRIMINAREA dintre șoferi profesioniști și cei amatori este constituțională?
    etc

  • Gale spune:

    Exact pt mn căci m-am grăbit puțin să merg să incarc remorca și recunosc .. căci am depăsit viteză în localitate m-suspedat permisul pt 3 luni și nici redobândire nu poliiția română pt a lua permisul știu ei dar să informeze cetăteni corect nu știu „nu vor” rușine să le fie eu cu acel permis câstig pâinea dar la traficanți le iau permisul și le iese restituit pt a băga droguri în România da și dreptate rușine mie silă de statul ăsta ce plâtesc taxe și impozite dar dragi romani dormiți incontinuare și o să fie bn pt toții 🤮

  • Cititor spune:

    urca băut la volan și invoca constituționalitatea ,mergi pe contra -sens și la fel ,doar că ești șofer profesionist!!!
    Dreptul la muncă nu ți-l ia nimeni, se pot face acum contracte pe perioada determinata in alta parte până -ti recuperezi permisul !!!

  • mircea spune:

    In România legislativul si guvernul au rezolvat toate problemele țării si se ocupă numai de codul rutier!Ha,ha,ha!șosele pline de gropi,taxe de drum pentru pensiile speciale nu de cârpit șosele!

  • Iosif Barbu spune:

    Corect
    și la muncă te penalizează daca greșești te sancționează pt greșeală pe care o faci
    ❤️👍👍👍

  • Irinel spune:

    Am trei cazuri de neconstituționalitate
    1. Dovada fără drept de circulație. Dacă politia preda permisul, dacă un avocat îți face plângerea și judecătoria înregistrează plângerea îți iei înapoi permisul. Deci dovada fără drept de circulație este o pedeapsă mai mare decât cea din pv mai ales când te amendează la Oradea și ești din Constanța.
    2. Plângerea te obliga sa iei permisul. Daca recunoști pedeapsa, e gravă, ești tulburat, ai nevoie de control medical la ochi, cap, îndemânare, ai nevoie de pauza, ai nevoie sa studiezi codul rutier, plângerea nu permite ca permisul sa stea la poliție și sa efectuezi pedeapsa. Ai dreptul de a conduce nu și dreptul de a nu conduce.
    3. Ai trecut în ritm de melc bariera și imediat politia oprește 2 mașini între barieră și calea ferată 10 minute până trece trenul deși peste calea ferată este parcare larga. Eu zic ca este reținere fără drept, abuz săvârșit împotriva celor 2 conducatori auto.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90