Donaris 930 x 122

alocatie

Mai mulți bani pentru aceste persoane!

Mai mulți bani pentru aceste persoane!

Citiți și: Vești fabuloase pentru părinți! Mai mulți bani

De la 1 martie, mai multe ajutoare de la stat au valori majorate cu peste 10%. Asta se întâmplă odată cu creșterea valorii indicatorului social de referință (ISR).

De principiu, sumele majorate vor fi primite de beneficiari începând cu luna aprilie.

Citiți și: MII DE FAMILII DIN ARGEȘ, ÎN DIFICULTATE EXTREMĂ

De la această regulă face excepție însă alocația lunară de plasament. Aceasta se plătește la noile valori chiar din această lună.

După cum e stabilit prin Legea 225/2021, valoarea ISR se actualizează, din oficiu, în data de 1 martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Anul acesta, ISR se majorează în martie cu 10,4%, ducând valoarea acestuia la 660 de lei.

Astfel, o serie de ajutoare de stat, respectiv cele calculate în raport cu valoarea ISR, se majorează din această lună.

Regula de bază este că valorile majorate se primesc începând din aprilie.

Dar în cazul alocației lunare de plasament se face o excepție, aceasta ajungând la beneficiari chiar din această lună cu noile valori.

Mai mulți bani pentru aceste persoane!

Așadar, începând din această lună, beneficiarii alocației lunare de plasament primesc 1.194 de lei (față de 1.082 de lei, cât era înainte alocația).

Legea stabilește că alocația lunară de plasament se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al furnizorului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui.

Alocația este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive.

De asemenea, se acordă și sume de bani pentru nevoile personale ale copilului ori tânărului pentru care s-a stabilit măsura plasamentului.

Aceeași lege prevede că persoanele sau familiile care au primit în plasament un copil beneficiază, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului, în plus față de alocația lunară de plasament, de o indemnizație lunară de sprijin.

Această indemnizație are un cuantum de 0,8 ISR, adică 528 de lei pe lună.

Asistenții maternali nu beneficiază de indemnizație lunară de sprijin, conform legii.

Cazuri în care se acordă alocația după 18 ani

Alocația se acordă și după împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani. Aceasta se aplică numai în cazul plasamentului, dacă măsura continuă și după această dată:

– pe toată durata continuării studiilor, în cazul în care tânărul care a împlinit vârsta de 18 ani își continuă studiile. Este important de menționat că acest drept se aplică o singură dată, în fiecare formă de învățământ de zi, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

– pe o perioadă de până la doi ani, în care tânărul poate solicita continuarea măsurii de plasament.

Detalii, AICI – Alocația lunară de plasament se plătește majorată chiar din această lună

Foto descriptiv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90