- Publicat de: Madalina Iordachita
- 21-09-2022, ora 11:34
- Știri
Masa caldă, în patru școli din Argeș. Care este meniul unui elev
Așa cum v-am informat, în patru școli din Argeș, elevii vor beneficia de programul Masa caldă. Subiectul pe larg, aici – Patru şcoli din județul Argeș vor acorda elevilor o masă caldă
Citiți și: Lovitură pentru elevi! Se confiscă!Inițial, în 300 de unități de învățământ din toată țara ar fi trebuit să se organizeze acest program în anul școlar 2022-2023, însă numărul s-a extins la 350. Lista cu celelalte 50 de școli nu a fost până acum făcută publică.
În județul Argeș, școlile care se află pe această listă sunt: Școala Gimnazială Albeștii de Argeș, Școala Gimnazială Nr.1 Hîrtiești, Școala Gimnazială Nr.1 Micești și Școala Gimnazială I.C. Lăzărescu Țițești.
Citiți și: „Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe”Tariful unui meniu zilnic pentru un elev este de 15 lei.
Conform edupedu.ro, un pachet alimentar ar trebui să conțină: produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare, plus un fruct.
În cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering, elevii vor primi un meniu care cuprinde mâncare preparată.
La polul opus, unde nu există această posibilitate, elevii ar putea primi sanvișurilor ambalate după norme standard, conform aceleași surse.
Meniul pe care îl pot avea copii, recomandări avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică:
Ciorbă de legume
Supă de pui cu legume
Ciorbă de văcuță cu legume
Legume cu piept de pui la grătar
Mâncare de mazăre cu piept de pui
Pilaf cu legume și ficăței de pui
Piure de morcov cu grătar de pui
Piure de cartofi cu piept de curcan
Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
Ghiveci de legume cu pui
Orez cu legume și pui la tava
Sufleu de broccoli cu brânză
Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
Tocană de legume cu orez brun
Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
Macaroane cu brânză
Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
Quinoa cu legume
Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Programul-pilot „Masă caldă” are ca obiectiv înlocuirea programelor „Laptele și cornul” și „Fructe în școli”.
Sursă: edupedu.ro
Sursă foto principal: bzi.ro
3 comentarii
Ce dracu tot baga astia broccoli in meniu? Ca nu stiu cati oameni din Romania mananca planta aia fara gust, in conditiile in care avem alternative autohtone mult mai „organice” si mai gustoase, cum e conopida. Doar ca sa aranjeze afacerile unor importatori? Si cum se face ca nu exista niciun preparat cu carne de porc, in conditiile in care Romania este producatoare si nu e nevoita sa importe mizeriile crescute cu tot felul de hormoni din industria de procesare care a inlocuit fermele in Occident? Tot ca sa faca jocurile importatorilor?
Îți dai seama …
Uhm…eu mănânc broccoliul spre exemplu și cred că mai sunt și alții. Gustul e irelevant, ține de fiecare în parte. Broccoliul e puțin mai nutritiv însă, iar singurul hormon din discuție ești tu.
Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!