Donaris 930 x 122

pensionare

Măsură importantă! Toți profesorii sunt vizați!

Măsură importantă! Toți profesorii sunt vizați!

Citiți și: Salarii mai mari pentru profesori. Câți bani și când intră în conturi

Ca regulă generală, stabilită de noile legi ale învățământului, profesorii universitari se vor putea pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Totuși, aceștia vor putea cere să-și păstreze calitatea de titular până la sfârșitul anului universitar.

Citiți și: Profesorii vor fi pedepsiți aspru dacă fac aceste lucruri

Ulterior, ei vor avea posibilitatea de a încheia contracte anuale cu universitatea unde predau, pe perioadă determinată, fără limită de vârstă.

În schimb, profesorii din învățământul preuniversitar vor putea să rămână titulari în funcţia didactică până la vârsta de 70 de ani.

Prin excepție de la regula pensionării la împlinirea vârstei de 65 de ani, prevăzută în Legea 199/2023 ce reglementează învățământul superior, începând cu 3 septembrie 2023, profesorii și cercetătorii universitari vor putea continua activitatea după pensionare ,,în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă”, după cum scrie în document.

Măsură importantă! Toți profesorii sunt vizați!

Senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare şi confesionale este autoritatea care, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, va putea decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare.

În cazul unei astfel de decizii, universitatea va trebui să încheie cu angajatul căruia i s–a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 65 de ani, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată.

Pe de altă parte, Legea 198/2023, aplicabilă tot din data de 3 septembrie, care stabilește regulile ce se vor aplica în învățământul preuniversitar, va da posibilitatea ca profesorii titulari din această formă de învăţământ, cărora nu li s-a emis decizia de pensionare, să poată fi menţinuți, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani.

Vechea normă care reglementa educația, Legea 1/2011, prevedea că, în cazul învățământului superior, personalul didactic și de cercetare se pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și că, în cazul în care universitățile nu puteau acoperi normele cu titulari, puteau decide menținerea calității de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice.

În cazul învățământului preuniversitar, legislația actuală stabilește că personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani.

Detalii, AICI – UPDATE: Profesorii își vor putea menține, la cerere, calitatea de titular și după împlinirea vârstei de pensionare

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Un comentariu

  • Ligia Bună spune:

    Nebuni!
    SĂ. Ajungi să tremuri, urât și bătrân!
    Pensie când mai ai!
    SĂ mori pe. baricade!
    NEBUNILOR!!!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3