NOR CURIER 930X122

greva

Memorandum pentru creșterea salariilor din Educație

Guvernul a anunțat că va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

Citiți și: Exclusiv. Noul stadion „Nicolae Dobrin”, anunțul care schimbă tot!

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.

Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

Citiți și: Pensiile românilor sunt în pericol! Acțiune fără precedent

Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic.”, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Ce spune Ministerul Educației

Ministerul Educației transmite că prin intermediul acestui memorandum, sunt avute în vedere următoarele măsuri majore:

1. Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării.

Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

2. Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.

Memorandumul poate fi consultat aici http://bitly.ws/Hzpn

Greva continuă

Aceasta este a treia săptămână de când este grevă generală în școli. Protestul profesorilor a fost declanșat din 22 mai.

În zilele următoare sunt anunțate proteste în mai multe județe din țară.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90