- Publicat de: Madalina Iordachita
- 3-04-2022, ora 10:42
- Știri
Noi evenimente cultural-educative organizate de Centrul Cultural Pitești
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 4 – 8 aprilie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:
Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivanteCenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr, Adrian Mitroi, luni, 4 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptațiExpoziția de grafică și dezbaterea cu tema „Artă și Pasiune”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe graficianul Liviu Anca, eveniment care se va desfășura marți, 5 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Originar din Pitești, cu domiciliul actual în localitatea Bascov, Liviu Anca a absolvit Facultatea de Marketing a Universității Constantin Brâncoveanu și este director de magazin. Pasionat din copilărie de desen, Liviu Anca își dedică timpul liber artei plastice, realizând superbe lucrări de grafică, temele predilecte fiind portretele, pe care le realizează inspirându-se din piesele muzicale pe care le ascultă, din viață, de la oamenii pe care-i observă. Un creator de frumos pe care vă invit să-l cunoașteți prin intermediul operelor sale”, spuneValentin Uruc.
„Comoara nemărginită a strămoșilor noștri”
Dialogul cu tema „Comoara nemărginită a strămoșilor noștri”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor, promotorul cultural Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Elena Victoria Ciobanu, meșter popular, eveniment care va avea loc marți, 5 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Distinsa mea invitată, Elena Victoria Ciobanu, este din satul Văcarea, comuna Mihăeşti, judetul Argeş. A absolvit Facultatea de Psihologie și Ştiinţele Educaţiei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și este profesoară pentru învăţământul primar. Pentru că a crescut alături de bunica în familia tradiţională românească, de mică a practicat cusutul, ţesutul, tricotajul. După definitivarea studiilor de bază şi încadrarea în învăţământ, Elena şi-a redescoperit pasiunea lucrului de mână.
Ca urmare, a absolvit cursurile Şcolii Populare de Arte și Meserii din Piteşti, obţinând atestatul de Meşter popular. Şi- a perfecţionat permanent stilul, ajungând la performanţa de a practica diferite stiluri de cusături cu acul și cu mărgele, tehnica broderiei manuale cu acul/ suveica numită și tehnica <frivolite/tatting>. Lucrul de mână a devenit a doua ei stare, muncind cu pasiune şi motivaţie. Munca i-a fost recunoscută prin invitaţii la nenumărate târguri și tabere de meşteri populari organizate la nivel judeţean şi național”, precizează Mariana Claudia Filipescu.
“Romanul Viitorului”
Dezbaterea cu tema “Romanul Viitorului”, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, avându-i invitați pe cineastul Grid Modorcea și pe scriitoarea dr. Elena Armenescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 6 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Cineastul Grid Modorcea va aborda conceptul și proiectul cultural <Romanul Viitorului> și va prezenta și cartea cu același titlu. Elena Armenescu ne va oferi un recital de poezie religioasă din propriile creații”, informează Mona Vâlceanu.
Prelegerea cu tema “Omul Războiului și Omul Păcii”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Fețele Omului”, susținut de Radu Vasile Șerban, psiholog-clinician în cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș, miercuri, 6 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Mari iubiri ale literaturii române”
Noul proiect cultural-educativ sub genericul “Mari iubiri ale literaturii române”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Raluca Hana Sandu, având-o invitată pe profesoara de limba și literatura franceză, traducătoarea Laura Gabriela Nițescu, eveniment care se va desfășura joi, 7 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În luna în care zarzării dau în floare, inaugurăm la Centrul Cultural Pitești proiectul de suflet ,,Mari iubiri ale literaturii române”, un proiect în care voi aduce în prim-plan aspecte mai puțin cunoscute din viața scriitorilor noștri, povești de dragoste, prietenii sau antipatii ce au condus la apariția unor mari opere ale literaturii române pe care astăzi le citim și le recitim cu atâta drag. Prima ediție, cu titlul <Feminitatea și motivul cuplului în romanele lui Camil Petrescu> (născut pe 9 aprilie), se va desfășura sub forma unui dialog literar cu profesoara Laura Gabriela Nițescu, un dialog pe tema clasică a iubirii în literatură, dar și în viață.
Cum trăiau marii noștri scriitori interbelici, ce pasiuni aveau, ce tipologii feminine atrăgeau, care este legătura misterioasă între destinul lui Camil Petrescu și cel al Cellei Serghi, ce sau cine anume l-a inspirat pe scriitorul Camil Petrescu în realizarea portretelor feminine din romanele sale? Vă invităm să aflați răspunsul la toate aceste întrebări și la multe altele, la fel de interesante, într-o întâlnire de suflet! Un scriitor, o viață de om, o mare de secrete ce abia așteaptă a fi dezvăluite … Vă așteptăm cu drag în lumea romanelor lui Camil Petrescu!”, ne invită Raluca Hana Sandu.
“Campionatele naționale pe echipe mixte Covasna 2022”
Dialogul cu tema “Campionatele naționale pe echipe mixte Covasna 2022”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de Șah”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu, vineri, 8 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“La noua ediție a proiectului <Pasionat de Șah> îl avem ca invitat pe Tudor Beldiman, recent medaliat la <Campionatele naționale pe echipe mixte Covasna 2022>. Voi aborda mai pe larg acest subiect cu Tudor, care a trăit din plin această experiență unică”, informează Andrei Rădulescu.