Eurial 930 x 122

centrul cultural pitești

Noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală la Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 7 – 11 noiembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în Centru

Expoziție de Broderie din Palestina și România

Expoziție de Broderie din Palestina și România, organizată în colaborare cu Muzeul Județean Argeș și Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, la Muzeul Județean Argeș, în perioada 7 noiembrie – 7 decembrie 2022. Evenimentul are loc sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Statului Palestina în România, reprezentată de Excelența Sa Issam Masalha, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Palestina în România. Vernisajul expoziției se va desfășura luni, 7 noiembrie, de la ora 12.00, în Foaierul Amfiteatru al Muzeului Județean Argeș.

Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!

Vă invităm la inaugurarea primei expoziții de broderie din Palestina și România, pentru a descoperi ceea ce avem în comun în patrimoniul nostru cultural. Broderia palestiniană este una dintre tradițiile populare palestiniene moștenite de-a lungul generațiilor care s-a dezvoltat o dată cu trecerea timpului și a devenit o sursă de trai pentru un grup mare de femei din Palestina.

Femeile palestiniene, în special cele din mediul rural, s-au remarcat prin stăpânirea artei broderiei, folosind-o în multe domenii ale vieții: pentru a-și împodobi casa, vestimentația și propriile ustensile. Despre broderia palestiniană, recunoscută de UNESCO, va susține o prelegere prof. univ. dr. George Grigore, coordonatorul Departamentului de Limbă și Literatură Arabă din cadrul Universității București”, precizează jurnalistul Ahmed Jaber, fondatorul și purtătorul de cuvânt al Clubului Româno-Arab de Cultură și Presă.

Dialog cu tema “Bucuria de a dărui”

Dialogul cu tema “Bucuria de a dărui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe solista Andra Bivol – Costea, marți, 8 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Doamna Andra Bivol – Costea este doctor în muzică, profesoară la Universitatea Națională de Muzică București, solistă, pedagog și părinte, om al vremurilor noi, create de energii benefice. La noua ediție a proiectului <Viața merge înainte> va veni însoțită de eleva sa Alexandra Dumitrache, care a obținut premiu la olimpiada națională de canto în clasa a XII-a și a intrat prima, cu 10, la UNMB. Andra Bivol – Costea este cunoscută publicului piteștean încă din anii de școală generală, precum și din liceu.

Minunata solistă și-a făcut debutul în <Faust> la ONB în anul 2013, debut în <Bărbierul din Sevilla> la Opera de Stat din Galați, a obținut numeroase premii naționale și internaționale și a participat la olimpiadele de liceu ale elevilor unde a avut succes deosebit! Așteptăm cu bucurie întâlnirea cu prof. Andra Bivol – Costea și eleva sa, modele de inspirație pentru cei cu afinități muzicale și nu numai”, spune Simona Vasilescu.

Prelegere cu tema “Permisul de călătorie: o istorie culturală”

Prelegerea cu tema “Permisul de călătorie: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura online, marți, 8 noiembrie, de la ora 20.00, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești.

Oamenii au călătorit dintotdeauna. Ba mai mult, diferite teorii au apărut despre cum și de unde au apărut oamenii într-un loc sau altul. De unde venim și încotro ne îndreptăm sunt întrebări cheie pentru existența noastră. Le cunoaștem. Noi mai adăugăm una: cine ne-a eliberat permisul de călătorie și pe cel de ședere? O cercetare a tuturor actelor care le-au permis oamenilor să călătorească, a tuturor regulilor merită atenția noastră.

Poate acum, în era post Covid 19 (sperăm) și mai mult decât înainte. Sunt multe tipuri de <permise>, chiar și în prezent: de la pașaport până la carnețelele care atestă parcurgerea unui traseu cultural, cum este cazul celebrelor rute <Camino de Santiago> (și cum ne dorim să fie situația și pentru <Via Transilvanica>). Atenție, ușile se închid! Ne vedem pe 8 noiembrie, în direct pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Pitești, de la ora 20.00, pentru a explora acest tărâm cultural”, este invitația lui Marin Toma.

Prelegere cu tema “Marin Preda – Intrusul”

Prelegerea cu tema “Marin Preda – Intrusul”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 9 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Marin Preda – <Intrusul. Un roman despre dragoste, sacrificiu și idealuri în epoca comunismului, despre ingratitudine, entuziasm și dezamăgiri>. Romanul are la bază întâmplări adevărate petrecute în tânărul oraș Onești ce abia căpăta contur prin 1957 și la Combinatul Petrochimic Borzești, de la prima fundație a instalațiilor industriale. Personajele au existat în realitate, înregistrate cu numele lor adevărate și pe care le-am cunoscut. Îmi amintesc și acum versurile și melodia cântată de George Bunea: <Onești, Onești, zâmbet larg pe harta țării…>”, spune Lucian Costache.

Dialog cu tema “Unicitatea Sărbătorilor de Iarnă din Nordul Judeţului Argeş – Zona Dragoslavele”

Dialogul cu tema “Unicitatea Sărbătorilor de Iarnă din Nordul Judeţului Argeş – Zona Dragoslavele”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, avându-l invitat pe preotul și omul de cultură Gheorghe Cîrstina, eveniment care va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Vă anunţ cu bucurie participarea pentru a doua oară la proiectul meu a preotului Gheorghe Cîrstina din comuna Dragoslavele, bun povestitor, un veritabil Ion Creangă al vremurilor noastre. Distinsul invitat este o personalitate complexă a zonei Muscelului. Pe lângă studiile teologice, a absolvit şi Facultatea de Arte Plastice – Secţia Pictură Bisericească.

Este preot paroh în comuna Dragoslavele din judeţul Argeş, pictor (membru al Cenaclului de Arte Plastice <I.D.Negulici> din Câmpulung), membru fondator al mai multor asociaţii, fundaţii, publicaţii culturale (revista de satiră şi umor <ACIDAVA>), contribuind nemijlocit la cercetarea istoriei din zona Muscelului precum şi la promovarea culturii (pictură, sculptură, poezie, teatru, prelegeri despre obiceiuri şi tradiţii muscelene)”, spune Mariana Claudia Filipescu.

Prelegere cu tema “Dialectica Misterului și Cunoașterii. Enigme ale Universului, ale Terrei și Istoriei”

Prelegerea cu tema “Dialectica Misterului și Cunoașterii. Enigme ale Universului, ale Terrei și Istoriei”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 10 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Termenul <mister> se poate referi la o taină, o enigmă, ceea ce este încă necunoscut, neînțeles, nedescoperit sau nepătruns de rațiune. Mai au semnificația unei taine a Duhului Sfânt sau a Bisericii dogmele creștine pe care dreapta credință le consideră inaccesibile cunoașterii și rațiunii omenești. Misterul nu este o iluzie, un produs al imaginației, ci un fapt real prezent în existență.

Nu este echivalent cu ignoranța, ci semnifică un fapt ontologic în care rațiunea și cunoașterea umană nu au pătruns încă sau inaccesibil obiectiv pentru cunoașterea umană și înțelegerea sensibilă sau rațională. Raționalitatea definește căutarea, identificarea, explicitarea cauzală și utilizarea tuturor formelor, proprietăților și relațiilor între proprietăți care permit subiectului să realizeze o anume transformare de stare în realitate sau să explice cauzal o anume stare observată ori construită experimental.

Cunoașterea poate fi sensibilă sau rațională, se materializează în teorii și doctrine, i se conferă adevăr și certitudine prin experiment reproductibil sau deducție matematică și logică. Există o relație dialectică profundă între taină, mister și pe de altă parte cunoașterea umană. Prin cunoaștere omul caută să deslușească și să înțeleagă rațional cât mai mult posibil din tainele existenței.

Totodată, misterul determină limitele cunoașterii, relative sau absolute, dar și vocația mereu actuală a subiectului cunoscător de a depăși aceste limite. În expunerea noastră analizăm acest raport dialectic între cunoaștere și mister din perspectivă teologică, filosofică și științifică. Vom exemplifica prezentând cele mai semnificative enigme ale existenței”, spune Marius Andreescu.

Dialog cu tema “Cultură-Educație-Cercetare”

Dialogul cu tema “Cultură-Educație-Cercetare”, în cadrul proiectului “Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, prorector al Universității Pitești, eveniment care va avea loc joi, 10 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

L-am invitat pe domnul prorector Adrian Sămărescu întrucât domnia sa are, deși e încă foarte tânăr, probabil cel mai tânăr prorector din țară, o activitate științifică și culturală deosebită. Este cercetător științific în etnografie și folclor, a condus două edituri, a publicat cărți foarte bine primite de comunitatea academică, este foarte activ la Universitate, a condus și conduce un cenaclu literar, <Juventus>, organizează evenimente, este iubit de către studenți și, nu în ultimul rând, este un strălucit orator”, subliniază Jean Dumitrașcu.

HerasMed (555 x 222 px)
HerasMed (570 x 90 px)