930X122 MAIA

centrul cultural pitești

Noi evenimente organizate de Centrul Cultural Pitești în luna aprilie

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 18 – 22 aprilie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 18 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

„Universul, Timpul și Spațiul. Aspecte Științifice, Teologice și Filosofice”

Prelegerea cu tema „Universul, Timpul și Spațiul. Aspecte Științifice, Teologice și Filosofice”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și credință în societatea contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 18 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Universul este în continuă evoluție

“Universul este totalitatea spațiului și timpului, a tuturor formelor de materie și energie. În timp ce dimensiunea întregului Univers nu este cunoscută, universul observabil poate fi măsurat și este estimat în prezent la 93 de miliarde de ani- lumină în diametru. Universul este în continuă evoluție.

Fiecare obiect din Univers se schimbă, la fel cu ideile noastre despre ele. A trecut mai puțin de un secol de când avem suficiente observații pentru a cuantifica Universul și pentru a încerca o abordare științifică a acestui subiect. Imaginea noastră intuitivă a Universului nu este modelul standard – Big Bang.

De-a lungul istoriei, diferitele culturi au încercat să explice Universul. Timpul este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei. Ce este timpul? Aceasta este o întrebare care a preocupat unele dintre cele mai mari minţi ale lumii, încă de la filosofii antici, până la oamenii de ştiinţă ai Iluminismului şi chiar şi după acesta.

Are ştiinţa modernă un răspuns clar privind natura timpului? După mii de ani de contemplare şi progres ştiinţific, nu există un consens despre natura timpului.

<Putem recunoaşte timpul, dar nu îl putem înţelege>, spune filosoful Julian Barbour. <Este remarcabil faptul că există atât de puţin consens despre ce reprezintă timpul sau cum poate fi investigată o soluţie>.

Continuul spaţiu-timp ori, mai scurt, spaţiu-timpul, este cadrul în care universul există; este format din <spaţiu>, cu cele trei dimensiuni spaţiale, plus a patra dimensiune, <timpul>. Se poate elimina orice dintr-o zonă a spaţiu-timpului, precum toată materia şi radiaţia, dar spaţiu-timpul nu poate fi exclus.

Spaţiu- timpul este fundamentul universului. Cunoașterea științifică nu este în măsură să înțeleagă și să explice complexitatea universului, a timpului și a spațiului. Limitele obiective ale științei și rațiunii umane pot fi depășite prin credință. În expunerea noastră vom dezvolta aceste aspecte subliniind contribuțiile științei, teologiei și filosofiei la cunoașterea universului”, spune Marius Andreescu.

„Marocul, Trecut și Prezent”

Dezbaterea cu tema „Marocul, Trecut și Prezent”, în cadrul proiectului sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe E.S. Hassan Abouyoub, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Maroc în România, eveniment care se va desfășura marți, 19 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Manifestarea este organizată în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

“În grabă, viața ne-o trăim…”

Dialogul cu tema “În grabă, viața ne-o trăim…”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe poeta și artistul plastic Loreta Din, miercuri, 20 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. „Fiind Săptămâna Patimilor, a Postului Sfintelor Sărbători pascale, vă invit să reflectăm împreună prin lectură asupra realelor valori ale vieții: credința, sănătatea, iubirea, toleranța, smerenia, bunătatea. Așa am reușit să înțeleg că Dumnezeu este iubire, iar iubirea este în noi”, spune Loreta Din.

„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”

Recital liric, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, artistul plastic, cantautorul și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, eveniment care va avea loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Război în Europa (II)”

Prelegerea cu tema “Război în Europa (II)”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care se va desfășura joi, 21 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vorbim de data aceasta despre războiul din Iugoslavia”, precizează Ștefan Dumitrache.

“Adevărul absolut și adevărul relativ”

Prelegerea cu tema “Adevărul absolut și adevărul relativ”, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 21 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom vorbi despre ce ne spun fizica și filosofia despre adevăr”, ne incită George Smeoreanu.

„Secolul al XVII-lea Muntenesc”

Prelegerea cu tema „Secolul al XVII-lea Muntenesc”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de Excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, joi, 21 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Veacul al XVII-lea pentru Țările Române începe cu șocul spargerii efemere a primei mari uniri a lor, înfăptuită temerar de Mihai Viteazul. Așadar, o trezire bruscă – devenită mai apoi nostalgică – dintr-un vis frumos care a ținut prea puțin. Rămâne, însă, momentul 1600, reper obligatoriu de acum înainte secole de-a rândul. Această bornă – aproape incredibilă pentru unii la acea vreme – este baza, revendicarea și pretextul natural și istoric al altui punct terminus, 1918, an al Domnului din care și azi noi, ca români moderni, ne revendicăm în Europa și în fața întregii lumi.

Este ultimul secol românesc din Evul Mediu, având în vedere că după 1716 turcii schimbă domnii pământeni cu unii greci. Este timpul unui Șerban Vodă, unui Matei Basarab, unui Șerban Cantacuzino și al domnului martir Constantin Brâncoveanu. Un secol unic, cu răscoala seimenilor la mijlocul lui, teribilă, cu marea invazie turco-tătară din 1658-1660, două evenimente tragice între care, mică și agitată, se impune domnia lui Constantin Șerban, fost ispravnic de Pitești, ctitorul singurei biserici domnești de aici. Să urmărim, așadar, epicul memorabil al unui veac de foc în care, printre atâtea rele abătute asupra micului popor valah de la Nord de Dunăre, luat mai mereu în robie, se ridică smerite și elegante bisericile lui Matei Basarab și iese de sub teasc prima Biblie pe românește (1688)”, spune Octavian Dărmănescu.

„Terapie narativă”

Lansarea cărții de eseuri cu titlul „Terapie narativă”, de Dumitru Ungureanu, eveniment editorial coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, joi, 21 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Centrul Cultural Pitești organizează împreună cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România

“Centrul Cultural Pitești organizează împreună cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, lansarea volumului <Terapie narativă>, de Dumitru Ungureanu, apărut recent la Editura <Junimea> din Iași. <Este o carte despre viața petrecută în satul natal, Cacova, comuna Morteni, Dâmbovița, despre părinți, despre primii bani câștigați, despre anii de început ai formării spirituale>. Așa cum spunea criticul literar Al. Cistelecan, drept caracteristici ale literaturii lui Dumitru Ungureanu pot fi semnalate <măiestria narativă, înclinația către vigoarea epică și predilecția pentru o tematică post-rurală sau provincială>”, declară Jean Dumitrașcu.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA