930×122 POSADA 5

amenzi

Noutate în Codul Rutier: ce riscă șoferii leneși

Șoferii care nu curăță de zăpadă geamurile mașinii cu care circulă riscă amenzi de peste 1.000 de lei

Citiți și: Tot ce trebuie să știe șoferii despre reținerea permisului de conducere!

Șoferii ce nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care circulă riscă să fie opriți în trafic de polițiști și să primească amenzi de peste 1.000 de lei pentru asta.

În această categorie pot fi incluși și șoferii care nu curăță zăpada de pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, iar acest lucru are efect asupra vizibilității.

Citiți și: Interzis la bloc! Amendă uriașă!

Concret, din 2022, Codul rutier stabilește că “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” reprezintă contravenție.

Aceasta poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Totodată, aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

În plus, nu doar geamurile trebuie curățate în această perioadă, ci și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Astfel, potrivit Codului rutier, și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare poate fi sancționată de polițiști.

Doar că, în acest caz, amenzile sunt mai mici decât în cazul necurățării geamurilor mașinii. Mai exact, în cazul în care circulă cu numerele de înmatriculare murdare, șoferii riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.

Foto: descriptiv/arhivă/ ePitești

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Ioan Alexandru Stanciu spune:

    Legea nu poate fi pusă în aplicare. Dar cine nu știe , plătește.

Donaris 570×90