930×122 CAPRA 5

caini

Obligație pentru proprietarii de câini și pisici!

Obligație pentru proprietarii de câini și pisici!

Citiți și: Teroare la marginea Piteștiului. Cauza halucinantă!

Câinii de rasă comună trebuie sterilizați, altfel, stăpânii acestora riscă amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei.

Totodată, este interzisă abandonarea câinilor adoptați din adăposturi, nerespectarea acestei reguli putând fi pedepsită cu închisoarea.

Citiți și: Atenție! O nouă asigurare RCA obligatorie!

Potrivit OUG 155/2001, “este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special”.

Exemplare cu regim special sunt cele cu drept de reproducere, adică cele cu pedigri. Pedigriul reprezintă, potrivit dexonline.ro, genealogia unui animal de rasă pură, respectiv a unui animal domestic reproducător de rasă.

Nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

De asemenea, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Cei ce nu respectă această regulă riscă aceeași sancțiune aplicată și pentru nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor, adică amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

În plus, OUG 155/2001 stabilește și că este interzis abandonul câinilor revendicați ori adoptați din adăposturi.

În acest caz, sancțiunile sunt mai dure decât în cazul nerespectării obligației de sterilizare sau microcipare. Mai exact, sancțiunea este de închisoare de la doi la cinci ani.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

17 comentarii

  • Anonim spune:

    Unde ati citit voi in oug 155 ca exista pedeapsa cu inchisoare pana la 5 ani daca abandonezi un caine? Asa ceva e o aberatie, mai verificati si voi ceea ce cititi prin alte locuri…

  • . spune:

    Bucuria hoților. Dacă nu mai ai voie să ții câini de pază la curte, hoții pot lua orice, oricând de la oricine. Chiar dacă ai camere de supraveghere, mergi cu ele la poliție degeaba. Că nu se distinge fața exact, ca nu se poate identifica hoțul, iar când se identifică persoana ba nu îl găsesc, ba nu sunt suficiente probe, amprente, etc. Si rămâi cu paguba. Câinii de pază sunt cei mai buni. Cei cu pedigree sunt foarte scumpi. Dacă nu ii crești de mici ori mănâncă găini, ori fug, ori nu latră la hoti.

  • Constantin Florin spune:

    Dacă câinii sunt cei mai buni paznici, atunci de ce s-au mai inventat seifurile și alte sute de mii de sisteme de pază și nu s-a olosit varianta cea mai ieftină, câinii?
    Ai tupeu să-ți lași în mijlocul curții 1 milion de lei la vedere și 15 câini de super rasă de super pază să-l păzească?

  • Florea Cristina spune:

    Nu a spus nimeni ca nu ai voie sa detii animale ptr paza , doar ca trebui sa ti asumi anumite raspunderi ptr ele .Ex : sterilizare , carnet sanatate si exclus abandonu.

  • Cititor spune:

    De ce daca tai urechi la un caine se numeste mutilare? Si daca tai testicule esti in regula??

  • Gandalf spune:

    Super întrebare! Dar răspunsul poate fi ăsta: fiindcă România este condusă de 33 de ani de „persoane cu dizabilități cognitive” aka nu le iese parandarat, nu se face…

  • laurentibarbu4@gmail.com spune:

    Totuși dacă animalul respectiv cățelul este rasă pură însă nu deține pedigree se comite o încălcare prin această lege.Din câte se cunoaște se poate face testul să,se edifice clar dacă este rasă pură s-au metis…Nu așa cățelul este rasă pură și de calitate în schimb dacă nu are perigee trebuie castrat.Din câte se cunoaște prin castrare devine un câine fără instinct de agresivitate.Deci mai poate să fie de folos la pază? Eu îmi iubesc cățelul,pe care îl am și provine din părinți cu pedigree și nu îl voi castra dacă este rasă pură doar că nu are pedigree care se poate obține la negru ca și permisele de conducere… Luați câinii de rasă comună și fără stăpân și aplicațile sterilizarea,nu la cei cu stăpân și de rasă ptr că nu este corect din punct de vedere legal ce legi elaborați peste noapte…

  • E. Vlădoiu spune:

    Ești deștept tare. De ce trebuie neapărat să tai (cupezi) urechile unui câine? Este foarte adevărat că la unele rase asta este o necesitate dar nu la toți. Comparația făcută de tine este un nonsens.

  • Emilian spune:

    A-ți omis mai multe aspecte,eu zic esențiale:
    Cât timp va dura ca toți câini fără Pedigree să fie sterilizați!
    Cine va face această sterilizare,firmă,OMG,etc.aici fiind în joc sume mari de Bani!
    Dacă se sterilizează toți Metiși din România ce facem,impotrăm numai Câini cu Pedigree,ne permitem,că oricum importăm Totul!
    Deci în concluzie totul e făcut cu un scop și fără multă Minte ca la Români!
    P.S. E și un bine în asta! O să fim Țara cu cele mai multe rase pure canine din lume

  • Eu spune:

    Un subiect de kkt. Giratorul dinspre Bradu CCA 1 km in sus si vreo 500 m in jos erau lucrari . De ce cainii se microcipeaza ? Sa-i cunoastem , probabil . Parlamentarii de ce nu se microcipeaza , nici ei nu fac nimic si Ii cunoastem .Parcari. Sunt alte subiecte mult mai importante . Pentru a nu mai avea asa ceva nu comentati . Lasati ” ziaristii ” sa pescuiasca .

  • Bubu spune:

    Eu i-aș castra pe cei care dau legile astea. Să fiu sigur că nu se mai nasc alți tâmpiți.

  • Adrian spune:

    Am un ciobănesc corb,luat de la un cioban,acum are 6 ani nu iese din curte,nu a văzut sau mirosit femela,îl castrez pe cel ce intra în curte să mă amendeze,numai idioți in tara asta,strada e plina de câini dar nu se sesizeaza nimeni.

  • Ventz lesnar spune:

    Dacă ai castrat câinele doar mănâncă și doarme toată ziua, îl ții doar pt.decor în curte? Eu am avut un beagal care a salvat un vecin leșinat și căzut în zăpadă, un ciobănesc german f. inteligent in protecția incintei, acești inventatori treb.sa-și justifice activitățile, și sigur stau și au crescut la bloc. Sunt scurți in bandă…

  • . spune:

    Florine hoții nu fură decat bani. Când stai la curte mai ai un garaj cu scule, o magazie cu unelte și utilaje mici, niște animale ouătoare, etc. Ia pune tu sistem de alarmă la găini.

  • . spune:

    Cum spunea cineva …
    Am găsit la cotețul cu gaini: 2 vulpi, 3 dihori, 6 tigani.

  • G. Iorgulescu spune:

    Am un câine rasa ciobănesc carpatin cu vârsta da un an și jumătate.Este foarte inteligent și tot timpul este în preajma mea ,apără găinile și întreaga curte
    Nu mănâncă decât de la mine .Este un bun paznic,nu este nevoie să închid casa.Este dresat și ff atașat,dimineața mă scoală
    dacă mai lenevesc în pat și nu mă vede prin curte.Mă latră pánà ies afară Este foarte cuminte și credincios stăpânului. Provine de la o stână din zona Rucăr.Îl iubesc foarte mult.Este tratat este vaccinat și microclimat.

  • . spune:

    G. Iorgulescu nu steriliza un asemenea caine! Sa facă pui cat mai mulți.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3