New Profesional Consult 930 x 122

droguri

Pedepse mai mari pentru vânzarea și distribuirea de droguri minorilor!

Pedepse mai mari pentru vânzarea și distribuirea de droguri minorilor!

Citiți și: Argeș. Mascații au descins! Ce au găsit procurorii D.I.I.C.O.T.
O propunere legislativă nouă prevede pedepse mai mari pentru vânzarea și distribuția drogurilor către minori. Este vorba despre închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, scrie Agerpres. Propunerea legislativă prevede și o actualizare la 3 luni a listei cu substanței noi.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaților, care este for decizional.

Potrivit statisticilor citate în nota de fundamentare a proiectului, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună.
Potrivit textului inițiativei legislative, “fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept, operaţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Proiectul prevede măsuri educative neprivative de libertate pentru minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani care săvârşesc pentru prima dată infracţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Pentru minorii care săvârşesc în mod repetat aceste infracţiuni pedeapsa este cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.

Citiți și: Aceste persoane nu vor mai putea obține permis de conducere!

Aceleaşi pedepse se aplică minorilor şi în cazul infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumpărare sau deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

În prezent, minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

Foto: Arhivă/ Descriptiv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

New Profesional Consult 570×90