New Profesional Consult 930 x 122

Casa Dimitrie Gh. Dima

Pitești: Casă monument cumpărată cu 225.000 €, scoasă la vânzare cu 435.000 €

Pitești: Casă monument cumpărată cu 225.000 €, scoasă la vânzare după cinci ani – cu 435.000 €

Citiți și: Descoperirea unei vedete TV lângă Pitești

La punctul 39 de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Pitești de joi, 27 ianuarie, se află un „Proiect de hotărâre inițiat de primar privind neexercitarea dreptului de preemțiune pentru achiziționarea unui imobil situat în Pitești, str. Sf. Vineri nr.49, județul Argeș.”

Concret, proprietarul unei clădiri din municipiu, cunoscută drept „Casa Dimitrie Gh. Dima”, aflată pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii, vrea să scoată la vânzare acest imobil.

Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul care dorește să o înstrăineze trebuie să notifice mai întâi acest minister, care poate decide sau nu declanșarea operațiunilor de achiziție.

În cazul în care „Ministerului Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune în termenul maximum 25 de zile de la data înregistrării înștiințării, acest drept se transferă autorităților publice locale”, în cazul acesta Primăriei Pitești și Direcției Județene pentru Cultură Argeș. 

REDĂM INTEGRAL ART. 4 ALINIATUL (8) ȘI (9) DIN LEGEA NR. 422/2001:

(8) În cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preemțiune în termenul maximum 25 de zile de la data înregistrării înștiințării, acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile.

(9) Comunicările privind neexercitarea dreptului de preemțiune au termen de valabilitate pentru întregul an calendaristic în care au fost emise, inclusiv pentru situațiile în care monumentul istoric este vândut de mai multe ori.

Precizăm faptul că și în anul 2017 a mai fost formulată o înștiințare de vânzare pentru același imobil, monument istoric, la prețul de 225.000 de euro. Nici la acea vreme Consiliul Local nu a exercitat dreptul de preemțiune din lipsa de fonduri necesare achiziționării acestui imobil.

Astfel, clădirea a fost cumpărată de piteșteanca L.V., în vârstă de 38 de ani, care după 5 ani a decis să o scoată din nou la vânzare imobilul, dar cu un preț aproape dublu, 435.000 de euro.

Atât Direcția Județeană pentru Cultură Argeș cât și Primăria Pitești refuză achiziționarea acestui imobil la suma de peste 400.000 de euro.

Sursă foto: monumenteromania.ro

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90