- Publicat de: Madalina Iordachita
- 4-11-2022, ora 11:56
- Știri
Pitești: Centru pentru afaceri de succes
Miercuri, 2 noiembrie 2022, în sala Filarmonicii Pitești, a avut loc evenimentul de prezentare al ,,PITEȘTI BUSINESS HUB – PROSANT”.
Citiți și: Pitești. Accident în lanț: Un bolid BMW seria 6, implicat!La eveniment au participat reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Argeș, ai Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș, ai Universității Pitești, ai celor două institute de cercetare, de la Ștefănești și Mărăcineni, alături de partenerii proiectului ,,PITEȘTI BUSINESS HUB” – Primăria Municipiului Pitești și INCERTRANS S.A.
Citiți și: Pitești. Urmează două zile cu evenimente de neratat!„Administrație locală și mediu privat, împreună, suntem interesați de dezvoltarea unor proiecte de succes conexate cu provocările actuale, de oportunități de finanțare și de resurse de dezvoltare de business și profesională, așa încât, în această întâlnire de astăzi, sperăm să stimulăm nu numai dialogul, ci și interesul comun pentru un hub de afaceri”, a declarat Cristian Gentea, Primarul Municipiului Pitești.
Scopul – revitalizarea mediului antreprenorial local
Prin proiectul european PROMOVAREA SPIRITULUI ANTREPRENORIAL PRIN SPRIJINIREA ACTIVITĂȚILOR DE CERCETARE – DEZVOLTARE ÎN CADRUL BUSINESS HUB – PROSANT, Municipiul Pitești și INCERTRANS S.A. își propun să revitalizeze mediul antreprenorial local, prin crearea unui incubator de afaceri în domeniul cercetării nișate pe domeniile de specializare inteligentă.
Se urmărește crearea, pentru antreprenorii din regiunea Sud Muntenia, a unui mediu competitiv și performant pentru dezvoltarea afacerilor, consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor, încurajarea firmelor să creeze noi locuri de muncă în comunitate și să pună o barieră în calea migrației forței de muncă înalt calificate.
Proiectul își propune, în egală măsură, să urmeze modelele de succes ale unor inițiative similare din state cu o îndelungată tradiție în sprijinirea mediului antreprenorial și să le aplice în România, la nivel local.
Orice succes al unui antreprenor român incubat în viitorul hub de la Pitești constituie un succes al comunității argeșene și un model de bună practică pentru alți antreprenori.
Inițiativele de acest tip aduc șanse reale de apariție a unui pol de competitivitate antreprenorială, capabil să concureze cu capitala.
Scopul incubatorului de business de la Pitești, ce este situat în strada Frații Golești nr. 6, reprezintă facilitarea inițierii și dezvoltării de întreprinderi inovative, bazate pe tehnologii avansate, în domeniul cercetării – dezvoltării.
Modernizarea clădirii de 757 mp, realizată de Primăria Municipiului Pitești în cadrul acestui proiect european, cu o valoare de 10 868 743,62 lei, inclusiv TVA, se va finaliza în cursul anului 2023.
În 2023, vor fi incubate aici 16 firme care vor activa în domeniul cercetării – dezvoltării.
Rezidentul incubatorului de afaceri va fi orice operator economic nou înființat, IMM, care funcționează conform legii și desfășoară activități economice în interiorul incubatorului de afaceri, beneficiind de acest statut pentru o perioadă de până la 3 ani de la data obținerii calității de rezident.
Beneficiile principale pentru antreprenori sunt sprijinirea firmei până la dezvoltare sau maturitate, astfel:
– Instruire specializată;
– Găzduire fizică în incubator (acces la spații de producție/servicii echipate, la facilități, utilități);
– Servicii administrative (recepție, secretariat, securitate, comunicare, curățenie, bufet);
– Servicii de contabilitate, juridice şi financiare;
– Servicii de marketing și mentorat, coaching direct;
– Servicii suport de afaceri şi capital;
– Networking (de ex.: cu alți antreprenori și clienți).
Selecția se va face, după o intensă promovare, de către INCERTRANS S.A, începând din luna februarie 2023.
Candidații la incubare – firme din toată zona Sud Muntenia – trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, cel puțin următoarele cerințe, pentru a fi selectați:
a) Sunt societăți nou-înființate care au cel mult 3 ani vechime;
b) Se încadrează în categoria IMM-urilor și sunt clasificate ca întreprinderi autonome;
c) Domeniul de activitate în care funcționează este aferent sectorului specific incubatorului de afaceri;
d) Nu sunt în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;
e) Nu pot fi rezidenți ai incubatorului de afaceri societăţile bancare, societăţile de asigurare şi reasigurare, societățile cu activitate principală de comerț, societăţile de administrare a fondurilor financiare de investiţii, societăţile de valori imobiliare, activităţi de intermedieri financiare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de intermedieri imobiliare şi din industria carboniferă.
Proiectul european PROMOVAREA SPIRITULUI ANTREPRENORIAL PRIN SPRIJINIREA ACTIVITĂȚILOR DE CERCETARE – DEZVOLTARE ÎN CADRUL BUSINESS HUB – PROSANT se implementează în perioada 2019 – 2023, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.