pizzeria sapori  930 122

centrul cultural

Pitești. Evenimente deosebite la Centrul Cultural

Pitești. Evenimente deosebite la Centrul Cultural

Citiți și: Pitești. Urmează două zile cu evenimente de neratat!

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 11-15 septembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

„Literatura există în funcție de valoare”

Dialogul cu tema „Literatura există în funcție de valoare”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Nicolae Oprea, critic literar, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești, eveniment care va avea loc luni, 11 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

„Domnul Nicolae Oprea este unul dintre cei mai cunoscuți critici literari din România și are o operă critică deosebită, pentru care a primit numeroase și importante premii literare în țară și în străinătate, inclusiv <Meritul Cultural în grad de Cavaler>, conferit de Președinția României în 2004. Vom discuta despre viața și opera domniei sale, dar și despre literatura de azi din Argeș și din țară”, informează Jean Dumitrașcu.

,,De ce Iisus Hristos?”

Dialogul cu tema ,,De ce Iisus Hristos?”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de Excepție”, coordonat de muzeograful, scriitorul, dr. în istorie Octavian Dărmănescu, avându-l invitat pe părintele prof. univ. dr. Lucian Grigore, eveniment care se va desfășura luni, 11 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,În cadrul proiectului <Biografii de excepție> vă invităm la Biografia cu majuscule: viața terestră a Celui mai Mare Om, Iisus Hristos. Destinul tragic al Celui mai Bun Om de pe Pământ ucis din ura funciară a oamenilor vizavi de bunătatea dezinteresată ne bate și astăzi, nouă, umanității, obrazul.

În definitiv, după Răstignire, revanșard, Iisus Hristos putea să se arate înviat, cu fulgerele în mână ca un zeu grecesc, deasupra Ierusalimului, mustrând un popor care făcuse încă o fărădelege.

Realitatea însă, o știm cu toții: Binele a învins pentru totdeauna. În periplul nostru creștin îl avem invitat pe unul dintre distinșii predicatori argeșeni și nu numai, părintele profesor Lucian Grigore de la Biserica domnească din Pitești.

Cunoscut urbei noastre și, mai ales, mediului online românesc, părintele predică deferent, de zeci de ani, temele vieții creștine, în genere.

Realitatea istoriei umane este atât de dură încât numai chipul Domnului Iisus, pliat pe ea, o transfigurează, o spală, o face mai de înțeles.

Omul Iisus Hristos în istorie, probabil una dintre cele mai centrale teme ale umanității noastre”, spune Octavian Dărmănescu.

„Mâncare în mișcare: viața în tren”

Prelegerea cu tema „Mâncare în mișcare: viața în tren”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 11 septembrie, de la ora 20.00.

,,Mesele asociate cu călătoriile cu trenul au reprezentat un aspect important al istoriei feroviare timp de mai bine de un secol – de la cine în vagoanele-restaurant, la prânzuri la bufetele din gări și până la alimente cumpărate de la vânzătorii de pe peron.

Pentru mulți călători, experiența de a mânca în timpul unei călătorii cu trenul este adesea un punct culminant al călătoriei, o parte importantă a <romantismului căilor ferate>.

Vom povesti despre istoria culinară a acestor călătorii celebre de la primele zile de călătorie pe calea ferată până în prezent: haute cuisine în vagoanele elegante ale Orient Express, friptură și ouă americane pe Santa Fe Super Chief și mâncăruri regionale gătite în casă de-a lungul căilor ferate transsiberiene”, spune Marin Toma.

,,Caricatura, un fel de RMN al spiritului”

Dialogul cu tema ,,Caricatura, un fel de RMN al spiritului”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe Bogdan Willkrin Petry, grafician și ilustrator, eveniment care se va desfășura marți, 12 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Bogdan Willkrin Petry (n. 4 aprilie 1965, București), grafician și ilustrator, este unul dintre cei mai renumiți caricaturiști români.

Străbunii săi paterni erau din familia nobiliară germană Petry, gravori germani veniți în România din Köln, iar din partea mamei (Ivancov) are rădăcini rusești, strămoșii săi fiind staroveni (ruși cu bărbi mari ce se îndeletniceau cu pictura bisericilor).

Fiul cel mare al profesorului, scriitorului și pictorului Marian Petry, fratele scriitorului și graficianului Cezar Petry”, precizează Nicolae Badiu.

„Bucuria de a dărui”

Dialogul cu tema „Bucuria de a dărui”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, având-o invitată pe mezzosoprana Andra Bivol Costea, eveniment care va avea loc marți, 12 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Mezzo-soprana Andra Bivol Costea s-a născut la Piteşti la data de 2 aprilie 1984. A studiat încă de la vârsta de șapte ani pianul şi muzica sub îndrumarea mamei sale, profesor de pian, dar şi a doamnei Clementina Dionisie.

A fost elevă a Colegiului Național <I.C. Brătianu> Piteşti în clasa a IX-a, iar din clasa a X-a s-a transferat la Liceul de Arte <Dinu Lipatti> Piteşti – Secţia Canto Clasic, la clasa profesoarei Ileana Ropcea – canto şi Ileana Miron – acompaniament.

În anul 2007 a obţinut licenţa cu nota maximă în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, profesor Ionel Voineag – canto şi Andreiana Roşca – acompaniament.

În anul 2009 a absolvit masterul în cadrul aceleiaşi universităţi, susţinând dizertaţia cu nota zece.

Pitești. Evenimente deosebite la Centrul Cultural

În anii 2008 – 2009 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris, profesor Malkolm Walker.

În perioada 2009 – 2013 a devenit doctorand la clasa profesor Eleonora Enăchescu, absolvind cu <Magna cum laude>.

Din 2010 şi până în prezent este profesor de canto clasic la Liceul de Arte <Dinu Lipatti> Piteşti.

A obţinul numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care amintim: <Mihail Jora> Bucureşti, <Paul Constantinescu> Ploieşti, <Ionel Perlea> Slobozia, <Miniatură Romantică> Galaţi, <Regina Elisabeta> Bruxelles etc. A susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate: Filarmonicile Piteşti (alături de soprana Felicia Filip), Bucureşti, Iaşi, Focşani, Satu Mare, Bacău (debut cu rolul Mercedes, opera <Carmen> de G. Bizet), Ateneul Român (Requiem, de Mozart), Opera Română (debut cu rolul Sibel, opera <Faust> de Gounod), Opera <Nae Leonard> din Galaţi (debut cu rolul Rosina din <Bărbierul din Sevilla>, Rossini).

A participat la concerte în ţară şi străinătate alături de Corul <Ars Nova>, sub bagheta dirijorului Gheorghe Gomoiu. A obţinut nenumărate premii cu elevii săi prin participarea la concursuri naţionale, internaţionale şi la Olimpiada Naţională de Canto.

Andra Bivol Costea este o profesoară dedicată muncii sale, carismatică, generoasă, cu activitate multiplă, care îşi foloseşte toate resursele pe altarul reginei <Muzică> , având rezultate excepţionale” spune Mariana Claudia Filipescu.

,,A venit, a venit toamna”

Recital de poezie cu tema ,,A venit, a venit toamna”, în cadrul proiectului „Suflet pe Rime și Nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, marți, 12 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„<A venit, a venit toamna

Acoperă-mi inima cu ceva

Cu umbra unui copac sau mai bine

Sau mai bine cu umbra ta> (Nichita Stănescu).

Ediția din această lună va fi inedită. M-am gândit să alătur suflete de poeți contemporani, într-un recital liric de excepție, oferindu-vă emoția iubirii în culorile și aromele toamnei.

Nu vor lipsi de la întâlnirea cu dumneavoastră o lucrare plastică reprezentativă și invitați speciali”, spune Loreta Din.

,,Emoții pe hârtie”

Dezbaterea cu tema ,,Emoții pe hârtie”, susținută de Andreea Bisoi, coordonator curs de scris caligrafic, și de învățătoarea Cristina Tomacu de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești, eveniment care va avea loc miercuri, 13 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Prin această dezbatere ne propunem să venim cu argumente privind beneficiile scrisului de mână, fapt pentru care vom organiza din luna octombrie, la Centrul Cultural Pitești, un curs de scriere caligrafică pentru copiii din clasele II-IV”, spune Andreea Bisoi.

„Culori în Versuri”

Dezbaterea cu tema „Culori în Versuri”, coordonată de artistul plastic MihaelaViorela Martin, având-o invitată pe Lidia Zadeh Petrescu, artist plastic, eveniment care va avea loc miercuri, 13 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,<Atelierul meu de pictură este o continuare firească a preocupărilor artistice din ultimii 27 de ani petrecuți în lumea culorilor, a modei, design-ului și graficii. Sunt dependentă de forme, fie concrete, fie abstracte, figurative sau nonfigurative, de cromatică, de echilibru și de frumos.

Activez în lumea picturii abstracte contemporane, expresionismul fiind una dintre preocupările mele de studiu. Pictura abstractă nonfigurativă sau intuitivă lasă libere imaginația și libertatea de exprimare prin forme și prin culori.

Fiecare lucrare are povestea ei. Vin dintr-o lume fascinantă și infinită a designului de produs, design de interior și ulterior vestimentar în care am activat în ultimii 27 de ani.

Am un atelier propriu de pictură în centrul orașului, unde îmi petrec cea mai mare parte din timp. Particip în mod constant la expoziții (individuale sau de grup) de pictură>, ni se prezintă Lidia Zadeh Petrescu, pe care vă invit cu drag să o cunoașteți”, spune Mihaela Viorela Martin.

,,Educația adolescenților pentru filosofie”

Prelegerea cu tema ,,Educația adolescenților pentru filosofie”, în cadrul proiectului sub genericul ,,Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de sociologul, scriitorul și jurnalisul George Smeoreanu, joi, 14 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Lumea filosofiei sau cum să îl faci pe un adolescent să îi înțeleagă pe Kant și pe Hegel și chiar să îi iubească”, ne provoacă George Smeoreanu.

,,Ziua Muntelui”

Dialogul cu tema ,,Ziua Muntelui”, în cadrul proiectului sub genericul „Muntele ca o școală”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, avându-l invitat pe președintele Clubului de Drumeție si Ecologie Montană <Drumeție prin Carpați> , ing. Romulus Buncilă, eveniment care va avea loc joi, 14 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Propunem această temă pentru a extinde semnificativ prin glasul nostru și nu numai refacerea și prevenirea degradării în continuare a ecosistemelor montane.

Munții acoperă aproximativ 72% din suprafața terestră a Pământului și găzduiesc aproximativ jumătate din punctele fierbinți de biodiversitate ale lumii.

Ca turnuri de apă ale lumii, ele furnizează apa dulce pentru aproximativ jumătate din umanitate. Munții găzduiesc o gamă extraordinară de plante, animale și multe colectivități umane diverse din punct de vedere cultural, cu limbi si tradiții diferite.

De la reglementarea climei și serviciile de furnizare a apei, până la întreținerea și conservarea solului, munții sunt cheia vieții și a mijloacelor noastre de existență”, ne transmit George Badea și Romulus Buncilă.

555×222  MAIA
eurial 570×90