- Publicat de: Eduard Tomaziu
- 27-06-2023, ora 20:51
- Știri
Pitești. Explicația unui specialist cu privire la comportamentul agresiv al pescărușilor
Pitești. Explicația unui specialist cu privire la comportamentul agresiv al pescărușilor
Citiți și: Pitești. La 18 ani te crezi „NINJA” la volan și mergi cu 144 km/oră pe bulevard!Articolul publicat pe site-un nostru în urmă cu câteva zile a stârnit multe reacții.
În imagini se vede cum un pescăruș mănâncă măruntaiele unui porumbel. Detalii despre subiect, AICI.
Citiți și: Se întâmplă din această noapte într-o zonă importantă din Pitești!
La scene asemănătoare asistă tot mai des piteștenii. Care este explicația? Am luat legătura cu un specialist, care ne oferă lămuriri.
Zgomot și mizerie
Piteștenii care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor sunt cei mai deranjați de zgomotul produs de înaripatele albe.
Au parte de sunete specifice litoralului pe tot parcursul nopții, dar mai ales, de o mizerie de nedescris.
Oribil
Dar cetățenii sunt oripilați de ceea ce văd tot mai des. Porumbei morți prin parcuri, pe străzi, lângă locuințele lor, în centrul ori la periferia urbei, astfel de priveliști sunt la fel.
Sărmanele păsări sunt prinse de pescărușii, care cu lovituri de cioc, le spintecă și le mănâncă organele, în special inima.
Păsări mizerabile
Reputatul om de știință Radu Gava, fost muzeograf la Muzeul Județean Argeș, ne-a spus de ce se întâmplă așa ceva.
Cu un doctorat pe tema păsărilor, coordonatorul Societății Ornitologice Române, sucursala Pitești, care în urmă cu doi ani a realizat un recensământ al păsărilor din Argeș, are răspunsul:
„În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, pescărușii au migrat, nu mai au un areal bine determinat, ci pot fi întâniți în oricare oraș!
Sunt niște părăsi mizerabile! Le vedem la tomberoane, oricunde sunt resturi…”
Câmp alb
În căutare de hrană, pescărușii care s-au înmulțit într-un ritm alert în Pitești și în jurul municipiului petrec mare parte din timpul unei zile la groapa de gunoi a urbei.
Radu Gava a constatat:
„La anumite ore, câmpul pe care se află groapa de gunoi a Piteștiului este …alb. Sunt foarte mulți pescăruși, enorm…”
Agresivitate
De ce, totuși, precum păsările de pradă, omoară porumbeii?
Specialistul afirmă că în general pescărușii sunt păsări cu o mare agresivitate.
De altfel, în urmă cu câțiva ani presa centrală a relatat cazul unui copilaș atacat de pescăruși într-un parc din Constanța.
Cu toate acestea, Radu Gava nu crede că vom asista la așa ceva în Pitești.
Apariția păsărilor mari și albe în parcuri pot cel mult să-i sperie pe micuți, dar deocamdată nu există o schimbare de comportament de acest fel la pescăruși.
Ei atacă numai păsările mai mici, șoareci, șobolani, dar nu este exclus să ducă lupte grele și cu pisici sau câini.
Nu pot fi alungați
Poate administrația locală să ia măsuri? Se vehicula cândva ideea unor dispozitive împotriva ciorilor. Aparatele emit anumite sunete care le alungă. Ar putea fi folosite și în cazul pescărușilor?
Radu Gava este categoric: nu! Argumentează:
„În momentul acela ar fi afectate și alungate toate păsările din Pitești, nu doar pescărușii. Nu e o soluție.”
Primăria acționează
De fapt, nu există decât una singură. Să fie orașul într-atât de curat încât ei să plece singuri. Și în acestă privință, Primăria Pitești a luat măsurile corecte.
Prin eforturi financiare a rezolvat situația multor rampe de gunoi.
Containerele îngropate și închise, cum sunt cele din cartierul Trivale spre exemplu, pe care le-a inspectat recent primarul Cristian Gentea, nu mai sunt atractive pentru pescăruși.
Ei nu mai pot ajunge la deșeuri.
Obișnuiți-vă!
După cum au constatat piteștenii, schimbarea anotimpurilor nu aduce după sine dispariția pescărușilor. Nici măcar diminuarea numărului lor. Mai ales că iernile nu mai sunt precum odinioară.
În aceste condiții, la ce să ne așteptăm? Venerabilul muzeograf Radu Gava îi îndeamnă pe piteșteni să păstreze cât mai mult curățenia orașului, să nu arunce gunoiul la întâmplare. Dar altceva nu pot face. Decât să se obișnuiască de acum înainte cu prezența lor.
Cu ochii spre cer
Acum sunt mulți. Și în mod natural, pescărușii, prin înmulțire, vor fi și mai mulți. Iar porumbeii vor continua să fie vânați. Și inima le va fi smulsă, fiind lăsați apoi pe asfalt. Cu ochii larg deschiși spre cer. Ca două mărgele înlăcrimate. Și aripile în formă de cruce…