pizzeria sapori  930 122

trotinetă electrică

Pitești: Inconștiență șocantă! Copil pus în pericol pe trotinetă, printre mașini

Scene catalogate drept pură inconștiență au fost surprinse ieri în traficul piteștean.

Citiți și: Bărbat care mergea pe trotinetă, accident mortal!

Pe trotinetă electrică, fără echipament de protecție și cu un copil în față, așa se deplasa un bărbat pe străzile din municipiu.

Mai exact, întreaga scenă a fost surprinsă pe traseul strada Egalității – bulevardul Frații Golești.

Citiți și: Accident mortal! Șofer beat mort a spulberat un copil pe trotinetă

 

După cum se observă în imagini, bărbatul face slalom printre mașini cu trotineta electrică, fără a purta vreun echipament de protecție și mai mult decât atât, acesta era însoțit și de un copil.

Și celui mic îi lipsea orice fel de protecție.

Micuțul era pur și simplu poziționat în partea din față a trotinetei, condusă, cel mai probabil, de propriul părinte, a cărui responsabilitate lipsește cu desăvârșire.

Lipsa echipamentelor de protecție la conducătorii pe două roți este întâlnită la ordine zilei. După cum se vede și la începutul clipului video, alți doi copii au fost surprinși pe trotuar, tot pe trotinetă, tot fără protecție.

Conducătorii de trotinete electrice au obligația de a purta echipament de protecție.

De asemenea, prin ordonanță de Guvern este stabilit ca trotineta electrică să fie definită ca fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane.

POLIȚIA ARGEȘ FACE PRECIZĂRI ÎN ACEST CAZ

ePitești a luat legătura cu Poliția Argeș în legătură cu această întâmplare, pentru transmiterea unui punct de vedere oficial.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Argeș – Florin Popa (foto) pentru fapta săvârșită, bărbatul în cauză riscă o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, întrucât transporta un pasager pe trotineta electrică.

„Constituie contravenție transportul pasagerilor pe trotinete electrice, respectiv situația în care conducătorul de bicicletă transportă o altă persoană, cu excepția situației în care transportă un copil în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, Florin Popa.

REGULI PRIVIND UTILIZAREA TROTINETELOR ELECTRICE/BICICLETELOR PE DRUMURILE PUBLICE

Totodată, IPJ Argeș face următoarele precizări cu privire la regulile privind utilizarea trotinetelor electrice și a bicicletelor pe drumurile publice, prevăzute de cadrul legal instituit prin legislația rutieră.

„- Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h ( art. 41 alin.3 din OUG 195/2002R ).

– Pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul trebuie să aibă cel puțin 14 ani ( art. 70 alin.2 din OUG 195/2002R ), iar casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă ( art. 70 alin.4 din OUG 195/2002R ).

– Se interzice transportul pasagerilor pe trotinetele electrice ( art. 70 alin.5 din OUG 195/2002R ).

– Se interzice conducătorilor de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică ( art. 161, alin.1, lit. m din HG 1391/2006 )

– Se interzice conducătorilor de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum și în afara localităților, fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă (art. 161, alin.1, lit. o din HG 1391/2006)

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă ( 580 – 725 de lei ) sau cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă ( 870 – 1.160 de lei ).

Exemple privind sancțiunile contravenționale ce pot fi săvârșite de conducătorii de bicicletă sau trotinetă electrică:

I. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă ce poate fi cuprinsă între 580 și 725 de lei:

– traversarea drumului public pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, după caz;

– transportul pasagerilor pe trotinete electrice, respectiv situația în care conducătorul de bicicletă transportă o altă persoană, cu excepția situației în care transportă un copil în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

II. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă ce poate fi cuprinsă între 870 și 1.160 de lei:

– conducerea fără utilizarea mijloacelor de iluminare și a dispozitivelor reflectorizant-fluorescente, în stare de funcționare pe timp de noapte, […] a interdicției privind circulația în interiorul sau în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;

– nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului;

– nerespectarea interdicției privind interacțiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta.

Poliţiştii argeşeni recomandă tuturor participanților la trafic să respecte toate regulile de circulație și să adopte o conduită preventivă în orice deplasare, pentru a putea preveni sau măcar limita consecințele unui eventual eveniment rutier.”

HerasMed (555 x 222 px)
570 X 90 CAPRA 3