930 x122 grota rece

acțiuni preventiv-informative

Pitești: Polițiștii de la Crimă Organizată, acțiune pentru prevenirea traficului de persoane

În fiecare zi a săptămânii trecute au organizate acțiuni dedicate prevenirii și combaterii traficului de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale, obligării la practicarea cerșetoriei și criminalității forțate.

Citiți și: Pitești. Accident lângă Spitalul Militar. Mașină praf!

Astfel, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Argeș, au desfășurat o serie de activități de prevenire, în sistem integrat, dar și acțiuni informativ-operative.

IPJ Argeș transmite:

Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!

„Traficul de persoane continuă să fie un fenomen în plină evoluție atât din punctul de vedere al interesului manifestat de traficanți, aflați într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogățire rapide și ilegale, cât și, într-o manieră firească și proporțională, al interesului manifestat de marile organisme internaționale angrenate în contracararea acestui fenomen.

Victimele sunt, în principal, femei și fete traficate în scopul exploatării sexuale. Traficul de persoane are un caracter dual, fiind influențat de raportul cerere-ofertă, de factori care favorizează, dar și factori care facilitează comiterea acestuia.

Majoritatea victimelor sunt recrutate pentru ca mai departe exploatarea să aibă loc pe teritoriul altor state, în special în state unde există cerere pentru forță de muncă ieftină, pentru servicii sexuale sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie, creându-se astfel premisele victimizării.

Principalele premise de vulnerabilitate a victimelor rămân: sărăcia, căutarea unor oportunităţi mai bune de viaţă, lipsa educaţiei şi a accesului la informaţie ori lipsa experienţei de viaţă socială (minori), atitudini şi judecăţi naive de genul “mie nu mi se poate întâmpla”, provenienţa victimelor din mediul rural, din familii dezorganizate sau monoparentale (dorinţa victimelor de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent), din centre de plasament, persoane cu dizabilităţi care sunt uşor victimizate.

România este reprezentată în cadrul proiectului EMPACT, dedicat combaterii traficului de persoane

În cadrul ciclului de politici 2022 – 2025 al Uniunii Europene, România este reprezentată în cadrul proiectului EMPACT, dedicat combaterii traficului de persoane în cadrul căruia participă în calitate de co-driver al priorității Trafic de persoane, din această poziție țara noastră urmărind constant atingerea obiectivelor stabilite la nivel european în această materie.

În cadrul acestui proiect, în perioada 24.10-28.10.2022, au fost organizate Zilele Comune de Acțiune la nivel European/EMPACT – Joint Action Days on THB – Sexual Exploaitation – dedicate _prevenirii și combaterii traficului de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale, obligării la practicarea cerșetoriei și criminalității forțate.

Toate acestea s-au realizat prin activități de conștientizare, informare şi atragere a atenției în gări și autogări, ce operează curse către principalele destinații unde au fost identificate victime ale traficului de persoane provenind din România, interviuri și consilieri ale unor potențiale victime din centrele și adăposturile speciale, dar și identificarea persoanelor care practică prostituția în imobile sau unități de cazare de pe raza județului, prin intermediul site-urilor de publicitate a serviciilor sexuale și a persoanelor care pun la dispoziție imobilele în vederea practicării prostituției.

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Pitești, Poliției Municipiului Curtea de Argeș, Poliției Orașului Mioveni, Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș, Spitalului Județean și Spitalului de Pediatrie.

Peste 350 de persoane au beneficiat de activitățile preventive și de consiliere, fiind distribuite mai multe materiale informativ-educative.”

Eurial 555 x222
HerasMed (570 x 90 px)